Údený sumec so zelerom, jablkami, bylinkami a toastom
Ingrediencie
- 150 g údeného sumca
- 1 šalotka
- 4 toasty alebo briošky
- 1 jablko
- 250 g zeleru
- 250 ml jablkovej šťavy
- 3 žĺtky
- 2 ČL dijonskej horčice
- 220 ml slnečnicového oleja
- 220 ml olivového oleja
- 1 citrón
- 10 g čerstvého estragónu
- 50 g masla
- bylinky (podľa chuti)
- kryštálový cukor
- soľ
- čierne korenie
Postup
- Údeného sumca nakrájame na malé kocky a vložíme do misky.
- Šalotku očistíme, najemno nakrájame, čerstvý estragón tiež nasekáme najemno a obe pridáme do misky s rybou.
- Jablko a zeler očistíme, nakrájame na malé kocky a v malom hrnci varíme v jablkovej šťave s cukrom asi 15 minút.
- Žĺtky vložíme do robota, pridáme horčicu a na malej rýchlosti miešame. Keď sa zmes spojí, pomaly prilievame olej a keď začne hustnúť, zvýšime rýchlosť a dobre premiešame.
- Majonézu dochutíme soľou a korením a v malej miske uložíme do chladničky.
- Jablká a zeler scedíme a necháme vychladnúť.
- Toasty opečieme na pomaly rozpálenej panvici s papierom na pečenie a s maslom z obidvoch strán do zlatista a vyberieme na papier.
- Do pripravenej misky s rybou pridáme domácu majonézu, dôkladne všetko premiešame, dochutíme šťavou z citróna, soľou, korením a na vyváženie chuti môžeme pridať trošku cukru.
- Servírujeme opečené toasty s rybacou zmesou, marinovanými jablkami a zelerom, dozdobené bylinkami.