Zemiaková polievka z pečených zemiakov, so šampiňónmi, slaninou a kôprom
Ingrediencie
- 1,2 kg zemiakov
- 300 g baby zemiakov
- 150 g šalotky
- 50 g cesnaku
- ½ l mlieka
- 150 g masla
- ½ l smotany
- 1/2 ČL bieleho korenia
- 1/2 ČL rímskej rasce
- 200 g syru s modrou plesňou
- 150 g slaniny
- 30 g kôpru
- 250 g šampiňónov
- 500 g soli
- 100 ml oleja
Postup
- Na zemiakovú polievku potrebujeme dva druhy zemiakov - baby zemiaky a polopevné zemiaky typu B.
- Na plech na pečenie vysypeme asi 300 g soli, poukladáme naň zemiaky typu B a dáme piecť do rúry predhriatej na 195 stupňov Celzia. Pečieme približne 25 minút.
- Kým sa tieto zemiaky pečú, neošúpané baby zemiaky vložíme do malého hrnca s posolenou vodou a varíme asi 15 až 20 minút.
- Očistenú šalotku a cesnak nakrájame na menšie kúsky. Pár lupeňov šalotky si necháme na ozdobenie.
- Na kocky nakrájanú slaninu orestujeme v rozohriatom hrnci a vyberieme na papier.
- Do hrnca pridáme šalotku, cesnak a dôkladne orestujeme aj tie. Potom pridáme na polovice nakrájané šampiňóny, ktoré netreba šúpať, stačí ich iba umyť, aby sa zachovala chuť.
- Šampiňóny so šalotkou posolíme, okoreníme a podlejeme vývarom alebo vodou. Môžeme použiť aj vodu z baby zemiakov, ktoré sme precedili a nechali vychladnúť.
- Zemiaky, ktoré sa medzitým upiekli, vyberieme z rúry, pomocou utierky a lyžice ich vydlabeme a vložíme do väčšieho hrnca. Snažíme sa zachovať šupky zo zemiakov, ktoré budeme ešte potrebovať.
- Smotanu s maslom a mliekom chvíľu varíme v menšom hrnci, pridáme soľ a zlejeme do väčšieho hrnca, do ktorého sme si predtým dali vydlabané zemiaky z rúry.
- Varíme asi 5 až 10 minút, pridáme kôpor a všetko dôkladne rozmixujeme.
- Polievku pred servírovaním precedíme a ochutíme soľou a korením. Do stredu taniera naukladáme baby zemiaky, syr s modrou plesňou, orestovanú slaninku, odložené lupene šalotky, kôpor a precedenú nalejeme dookola.