Zubáč s tekvicou, šošovicovým ragú a omáčkou z bieleho vína
Ingrediencie (4 porcie)
- 800 g filetu zo zubáča
- 500 g muškátovej alebo maslovej tekvice
- 200 g šošovice Beluga
- 100 g šalotky
- 100 g mrkvy
- 500 g zeleru
- 3 strúčiky cesnaku
- 100 g masla
- 250 ml smotany
- 250 ml bieleho vína
- bobkový list
- biele korenie
- soľ
- olej
- tymian
- kryštálový cukor
Postup
- Filet zo zubáča naporcujeme, tekvicu očistíme a nakrájame na kocky. Šošovicu namočíme do osolenej vody.
- Zeler, mrkvu a šalotku očistíme a nakrájame na menšie kusy.
- Šošovicu pomaly varíme asi 20 minút. Tekvicu uložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie, pridáme tymian, cesnak a maslo a pečieme v rúre predhriatej na 185 stupňov asi 25 minút.
- Zeleninu vložíme do hrnca a pridáme koreniny, biele víno, cukor a varíme, kým sa tekutina nezredukuje asi o polovicu.
- Na rozohriatej panvici s papierom na pečenie opečieme zubáča zo strany kože, zaťažíme ho a dáme na plech hore kožou spolu s cesnakom, tymianom a maslom. Pečieme pri 180 stupňoch od 8-10 minút, záleží na veľkosti a hrúbke filetu.
- Zo zredukovanej tekutiny vyberieme zeleninu, do tekutiny zašľaháme ponorným mixérom maslo a smotanu a dochutíme.
- Zeleninu scedíme a spolu s kockami tekvice vmiešame do uvarenej šošovice. Smotanovú omáčku a šošovicu so zeleninou spojíme, ale necháme si trochu omáčky na servírovanie. Podľa chuti dochutíme.
- Pri servírovaní dozdobíme bylinkami.