Zubáč s tekvicou, šošovicovým ragú a omáčkou z bieleho vína

Zubáč s tekvicou, šošovicovým ragú a omáčkou z bieleho vína

Zubáč s tekvicou, šošovicovým ragú a omáčkou z bieleho vína

Ingrediencie (4 porcie)

  • 800 g filetu zo zubáča
  • 500 g muškátovej alebo maslovej tekvice
  • 200 g šošovice Beluga
  • 100 g šalotky
  • 100 g mrkvy
  • 500 g zeleru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 100 g masla
  • 250 ml smotany
  • 250 ml bieleho vína
  • bobkový list
  • biele korenie
  • soľ
  • olej
  • tymian
  • kryštálový cukor

Postup

  1. Filet zo zubáča naporcujeme, tekvicu očistíme a nakrájame na kocky. Šošovicu namočíme do osolenej vody.
  2. Zeler, mrkvu a šalotku očistíme a nakrájame na menšie kusy.
  3. Šošovicu pomaly varíme asi 20 minút. Tekvicu uložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie, pridáme tymian, cesnak a maslo a pečieme v rúre predhriatej na 185 stupňov asi 25 minút.
  4. Zeleninu vložíme do hrnca a pridáme koreniny, biele víno, cukor a varíme, kým sa tekutina nezredukuje asi o polovicu.
  5. Na rozohriatej panvici s papierom na pečenie opečieme zubáča zo strany kože, zaťažíme ho a dáme na plech hore kožou spolu s cesnakom, tymianom a maslom. Pečieme pri 180 stupňoch od 8-10 minút, záleží na veľkosti a hrúbke filetu.
  6. Zo zredukovanej tekutiny vyberieme zeleninu, do tekutiny zašľaháme ponorným mixérom maslo a smotanu a dochutíme.
  7. Zeleninu scedíme a spolu s kockami tekvice vmiešame do uvarenej šošovice. Smotanovú omáčku a šošovicu so zeleninou spojíme, ale necháme si trochu omáčky na servírovanie. Podľa chuti dochutíme.
  8. Pri servírovaní dozdobíme bylinkami.