Cirkevné procesy (50.roky) I. časť

Cirkevné procesy (50.roky) I. časť

Mozaika storočia - 7. časť

Matej Korpáš siahol po zážitku z detstva a spomenul si, aký zážitok v ňom zanechala návšteva ateliéru uznávaného maliara Ladislava Záborského (1921) z Martina. Majster Záborský si ako mladý človek našiel cestu k Bohu, pričom jeho viera je taká silná, že všetky udalosti svojho života spája s Božím zásahom. Akoby zázrakom ho obišla vojna, no nie komunistický režim.

Anna Jacková po prečítaní textu o žilinskej kostolníčke Elene Pobehovej (1926) vedela, že je na správnej stope. Táto elegantná dáma bola už od malička vychovávaná v kresťanskej viere. Ako 18-ročná vstúpila do Tretieho rádu sv.Františka v Žiline. Po maturite v roku 1946 odišla do Bratislavy, kde pracovala na Štatistickom úrade, no ďalej pokračovala v aktivitách rádu, stretávala sa s mladými a opatrovala chorých.

Tomáš Hallon sa po dlhom pátraní prepracoval k pani Dorote Kravjanskej (1929) z Bratislavy a zistil, že jej príbeh sa odohráva takmer v celom vtedajšom Československu. Začína sa na východe Slovenska, odkiaľ jeho hrdinka pochádza. Pani Dorota sa už od konca 40.rokov zúčastňovala náboženských stretnutí, ktoré sa stáli za jej neskorším utrpením. Podobné aktivity sa vtedy pokladali za ilegálne, o čom však nik zo skupiny netušil.

Cirkevné procesy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Róbert Šedivý