Čo by bolo, keby...?

Relácie sú určené deťom, ale aj dospelým poslucháčom, ktorým zvedavosť nie je cudzia.
Program sa venuje témam z oblasti histórie, biológie, kultúry, spoločnosti alebo iným fenoménom, o ktorých sa oplatí hovoriť.
Rozhovory s odborníkmi na danú oblasť dopĺňajú rozhovory s deťmi, otázky detí, ankety, ukážky z literatúry alebo z rozhlasového archívu.

Vysiela sa: nedeľa 17:05-18:00 a strieda sa s reláciou "Na vlastné nohy".
Popis epizódy
Ako ste dnes spali? To je prvá otázka, ktorú sa vás spýta spánkový vedec, neurogenetik, Tomáš Eichler. Pozvali sme si ho do relácie "Čo by bolo, keby ... Šípková Ruženka nevedela zaspať". On totiž spí dobre, lebo vie, ako na to a tvrdí, že spánok z nás robí tých, kým sme. Čo myslíte, ako dlho sa dá bez spánku žiť? A prečo je taký dôležitý? Tomáš nám vysvetlí, prečo sa nám ráno nechce vstávať, a ako s tým súvisí správny spánkový režim. Dozviete sa, či môže za zlé známky zlý spánok, prečo sú niektorí ľudia námesační, prečo majú nočné mory, škrípu v noci zubami a nevedia zaspať. A budú aj rozprávky, ktoré vám rozpovie, ako inak, Uspávacia ovečka. Uvidíte, že po skončení relácie sa budete do postele doslova tešiť. Ale nemali by ste pritom veľmi rozsvecovať lampy. Prečo? To sa už bude pýtať redaktorka relácie, Lucia Šaráková.