Čo by bolo, keby...?

Relácie sú určené deťom, ale aj dospelým poslucháčom, ktorým zvedavosť nie je cudzia.
Program sa venuje témam z oblasti histórie, biológie, kultúry, spoločnosti alebo iným fenoménom, o ktorých sa oplatí hovoriť.
Rozhovory s odborníkmi na danú oblasť dopĺňajú rozhovory s deťmi, otázky detí, ankety, ukážky z literatúry alebo z rozhlasového archívu.

Vysiela sa: nedeľa 17:05-18:00 a strieda sa s reláciou "Na vlastné nohy".
Popis epizódy
Zdá sa nám to, alebo je snehu z roka na rok menej? A ak to tak je, ako to vplýva na prírodu? Je rastlinkám zima, keď ich neprikryje snehová perina? A prekáža prírode, keď je tá perina zo snehu umelého? Ako by vyzeral les, keby snehu vôbec nebolo? A naozaj v zime spí, alebo sa v ňom počas tohto obdobia odohrávajú dôležité procesy? Na to všetko sa budeme pýtať rastlinného biológa Jozefa Šibíka. Okrem toho, že rozpráva rečou Indiánov, ktorých stretol na svojich cestách, pozná sneh veľmi dobre. Skúma totiž práve život, ktorý sa skrýva pod ním, či už v slovenských horách, alebo v prírode za polárnym kruhom. Prezradí nám, že sneh nemusí byť len biely, ale aj zelený či ružový, a že existuje aj sneh plstnatý. A tiež nás zoznámi s rastlinnými superhrdinami, ktorí prežijú akékoľvek výkyvy počasia. No a naučíme sa aj základy prežitia v prírode, ktoré by ste už mali ovládať aj vy, deti. To všetko v programe Čo by bolo, keby...les nespal pod snehovou perinou? Sprevádzať vás bude Lucia Šaráková.