Test magazín
Dvojka | Sobota 12.04.2014, Kyslé smotany
Vhodné pre všetkých
Skryté titulky
Európska tvorba
Spotrebiteľský magazín
V nadojenom čerstvom mlieku sa škrob nevyskytuje, do smotany sa pridáva až v mliekarni. V našom teste sa ukázalo, že kvalitné kyslé smotany je možné vyrábať aj bez neho. Zároveň z testu vyplynulo, že pridanie škrobu niektorým kyslým smotanám nepomohlo pri uvoľňovaní srvátky a nezabránil ich redšej, riedkej či vodnatej konzistencií. Pridaný škrob navyše mení chuť kyslej smotany, a zhoršuje ju. V ôsmich z 32 testovaných smotán laboratórium nameralo menej mliečneho tuku, než výrobcovia deklarovali na obale.
, V nadojenom čerstvom mlieku sa škrob nevyskytuje, do smotany sa pridáva až v mliekarni. V našom teste sa ukázalo, že kvalitné kyslé smotany je možné vyrábať aj bez neho. Zároveň z testu vyplynulo, že pridanie škrobu niektorým kyslým smotanám nepomohlo pri uvoľňovaní srvátky a nezabránil ich redšej, riedkej či vodnatej konzistencií. Pridaný škrob navyše mení chuť kyslej smotany, a zhoršuje ju. V ôsmich z 32 testovaných smotán laboratórium nameralo menej mliečneho tuku, než výrobcovia deklarovali na obale.