Reláciu najbližšie vysielame
Cestou necestou
Jednotka | Piatok 20.08.2021, Martinik
Vhodné pre všetkých
HD
Európska tvorba
Cestou necestou je gastronomický cestopis, v ktorom navštívime zaujímavých Slovákov dlhodobo žijúcich v zahraničí a ich očami si predstavíme nové i dobre známe lokality a s nimi spojené miestne tradície. Kľúčom k spoznávaniu rozdielnych kultúr bude miestna gastronómia vo všetkých formách od luxusných reštaurácii až po farmy. Rozdielne profesie a životný štýl našich sprievodcov vytvoria odlišné atmosféry i rytmus každej epizódy.
Malý filmový štáb sa vydáva po stopách zaujímavých Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorí dobre poznajú miestne pomery. Prostredníctvom svojich očí nám ukážu, ako vonia a chutí ďaleký svet. Môžeme sa úprimne tešiť, že spoznáme veľa zaujímavých krajín, regiónov a miest, cez fantastické gastronomické zážitky a informácie. Martinik je krásny karibský ostrov Malých Antíl. Ostrov má rozlohu 1 128 km2 čo je o niečo väčšia polovica Bratislavského kraja. Na západe ho obmýva karibské more a východe Atlantický oceán. Toto miesto objavil Krištof Kolumbus a od sedemnásteho storočia je pod vplyvom Francúzska. Žije tu takmer 400 000 ľudí pričom najľudnatejšie a hlavné mesto je Fort de France. Tento štatút získalo v roku 1902, keď sopka Mount Pelee úplne zničila bývalé hlavne mesto Saint Pierre. Našťastie dnes tento mocný vulkán spí a ľudia si tu môžu pokojne vychutnávať krasy Karibiku v Európskom štandarde. Dobrá infraštruktúra, moderné mestá, ale aj krásna príroda sem ročne prilákajú množstvo turistov o ktorých sa stará šikovná Slovenka zo Svätého Jura. Maggie sem prišla študovať francúzštinu a začala pracovať v cestovnou ruchu. Napísala bedeker o Martiniku v Angličtine a jej najväčšou vášňou je cestovanie a dobré jedlo. Náš prvý dotyk z Martinikom začneme v hlavnom meste, ktorému dominuje pevnosť Saint Louise. Žije tu takmer 100 000 ľudí. Nájdeme tu mestské pláže a v jeho centre množstvo krásnych koloniálnych budov z minulých čias. Medzí nimi je malá pekárnička kam nás Maggie zobrala na raňajky.