Dedovizeň
Štvrtok 11.11.2021
Vhodné pre všetkých
HD
Európska tvorba
Cyklus prináša pohľad na život Slovákov žijúcich v zahraničí a život menšín na Slovensku.
ŽUREK Poľská kuchyňa je veľmi rozmanitá, k typickým jedlám patria pirohy na milión spôsobov, tiež kopytka podobné knedlíčkom, chlodňik, jedlá z pohánky a žurek. V Poľsku platí - koľko gazdín a dedín, toľko žurekov. Základnými surovinami sú údené rebro, biela klobása, bôčik, zelenina, huby. Tajomstvom žureku je zákvas, ktorý by mal kvasiť až 5 dní. Katarzyna Bielik z občianskeho združenia Polonus zo Žiliny sa na Slovensko prisťahovala z poľského historického mesta Lublin a dnes navarí poľské národné jedlo žurek podľa svojho receptu.