Medicína

Nevhodné do 12 rokov Európska tvorba
Diskusia na aktuálnu zdravotnú tému.
Vedeli ste že už aj nenatretý a teda skoro diétny chlebík náš každodenný môže niekomu spôsobovať vážne zdravotné ťažkosti? Teda konkrétne: pšenica, raž, alebo kvasnice v ňom obsiahnuté. Aj mliečna laktóza, bielkoviny v mlieku, až vyše dve stovky ďalších zložiek stravy môžu spôsobovať potravinové intolerancie: „Čo je jednému jedlom inému môže byť jedom – padlo už 75 rokov pred našim letopočtom z úst antického Lukrecia. Hoci prešlo vyše 2000 rokov-intolerancie sú stále bagatelizované, nesprávne sa zamieňajú s alergiami a ich vyšetrenia nepreplácajú, napriek tomu že pacientom spôsobujú veľké problémy. Niektorým jednoducho chýbajú tráviace enzýmy na štiepenie určitých potravín. Vtedy organizmus nedokáže riadne stráviť niektoré potraviny a premeniť ich na živiny. Skonzumovaná strava ostáva nevyužitá, alebo na ňu telo reaguje patologicky. Opis ťažkostí je až zarážajúci: nadúvanie, plynatosť, bolesti brucha, nadváha, a či naopak podvýživa, koliky hnačky zápaly, ženské problémy, neplodnosť, migrény. A pritom stačí tak málo, spoznať tú svoju potravinu a vylúčiť ju z jedálnička... alebo vymeniť ju za plnohodnotnú alternatívu. A keďže údajne až každý piaty človek nemá dostatok enzýmu, ktorý dokáže spracovať mliečny cukor, v dnešnej Medicíne sa s našimi odborníkmi z oblasti diétologie a gastroenterológie, pristavíme aj pri jednej z najčastejších - intolerancii laktózy.