Triky potravinárskeho priemyslu
Utorok 15.04.2014
Nevhodné do 12 rokov
Skryté titulky
Európska tvorba
Investigatívny dokument
Potravinársky priemysel uvádza na trh každý rok 30 tisíc nových produktov. Boj o zákazníkov je tvrdý. Nálepky na potravinách sú plné viet o zdraví a bezpečnosti. Ale - dostávajú zákazníci naozaj to, čo im v obchodoch ponúkajú? Alebo len podliehajú pekným rečiam producentov?
Film odhaľuje rozličné praktiky výrobcov a ich dôsledky na spotrebiteľa. Mnohé produkty zavádzajú zákazníkov sľubmi o kvalite, niektoré dokonca predstavujú zdravotné riziká. Nebezpečenstvo predstavuje nielen prítomnosť alergénov, či pesticíd, ale aj množstvo pridaných vitamínov, či vysoký podiel cukru. Mnohí výrobcovia menia aj názvy rozličných lpridaných átok - napr. z potravinárskej farby v jogurte urobia šťavu z červenej repy...
Tento dokument odkrýva aj boj, ktorý prebieha medzi organizáciami na ochranu spotrebiteľov a potravinárskym priemyslom. Spotrebitelia musia preto neustále bojovať o lepšie a pravdivejšie označovanie výrobkov na trhu.
, Potravinársky priemysel uvádza na trh každý rok 30 tisíc nových produktov. Boj o zákazníkov je tvrdý. Nálepky na potravinách sú plné viet o zdraví a bezpečnosti. Ale - dostávajú zákazníci naozaj to, čo im v obchodoch ponúkajú? Alebo len podliehajú pekným rečiam producentov?
Film odhaľuje rozličné praktiky výrobcov a ich dôsledky na spotrebiteľa. Mnohé produkty zavádzajú zákazníkov sľubmi o kvalite, niektoré dokonca predstavujú zdravotné riziká. Nebezpečenstvo predstavuje nielen prítomnosť alergénov, či pesticíd, ale aj množstvo pridaných vitamínov, či vysoký podiel cukru. Mnohí výrobcovia menia aj názvy rozličných lpridaných átok - napr. z potravinárskej farby v jogurte urobia šťavu z červenej repy...
Tento dokument odkrýva aj boj, ktorý prebieha medzi organizáciami na ochranu spotrebiteľov a potravinárskym priemyslom. Spotrebitelia musia preto neustále bojovať o lepšie a pravdivejšie označovanie výrobkov na trhu.