Úvod Novinky EURO 2020
Nespravodlivé EURO 2020? Švajčiari nalietali až 15-tisíc kilometrov
Nespravodlivé EURO 2020? Švajčiari nalietali až 15-tisíc kilometrov

Nespravodlivé EURO 2020? Švajčiari nalietali až 15-tisíc kilometrov

Je futbalové Euro 2020 spravodlivé? 

Z pohľadu logistiky majstrovstvá Európy vo futbale spravodlivé nie sú. Všetci semifinalisti pri organizačnom modeli zápasov v jedenástich krajinách cestovali v úvode turnaja minimálne. Anglicko, Dánsko, Taliansko a Španielsko hrali základnú skupinu doma, ušetrili tak množstvo energie a času, ktoré by inak stratili pri dlhotrvajúcich transferoch.

Švajčiari nalietali počas šampionátu najviac - až 15 000 kilometrov. Helvéti si rozložili hlavný tábor v Ríme, odkiaľ lietali na zápasy. Vo vzduchu strávili za celý šampionát takmer 19  hodín.

Pozrite si v animácii, ako vyzerali ich lety.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„Rozhodne to nie je optimálny spôsob prípravy na zápas. Precestovali sme veľmi veľa, nepretržite prebiehal proces adaptácie a tiež zmien v príprave. Bolo to naozaj náročné,“ povedal tréner Švajčiarov Vladimir Petkovič.

Vyčerpaní Česi

Medzi semifinálové kvarteto Anglicko, Španielsko, Dánsko a Taliansko neprenikli ani mnohými favorizovaní Belgičania, ktorí počas Eura nalietali približne 10 000 kilometrov.
„Bohužiaľ máte tímy alebo krajiny, ktoré môžu hrať všetky svoje skupinové zápasy vo svojich krajinách. Cestovanie nie je niečo, čo vám pomôže vyhrať turnaj, musíme, to ale akceptovať a jednoducho sa s tým vyrovnať,“ opísal reprezentant Belgicka Thomas Vermaelen.

Česi sa rozhodli na každý zápas cestovať z Prahy. Euro im vyšlo nad očakávania, skončili až vo štvrťfinále, na ktoré cestovali do Baku. „Najväčší rozdiel oproti tým predchádzajúcim zápasom bol ten, že sme už boli úplne vyčerpaní,“ povedal po zápase strelec Česka Patrik Schick.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„Som presvedčený, že určité percento na výsledkoch má aj toto cestovanie. Videli sme to na Čechoch, Dánoch a Ukrajincoch. V zápasoch mleli z posledného. Každá jedna minúta regenerácie je enormne dôležitá,“ zamyslel sa expert RTVS a bývalý futbalista Martin Mikulič.

Časový posun

Športový lekár Pavel Malovič upozornil, že tímy najmä pri letoch do Petrohradu či Baku museli zvládnuť aj časový posun. „Pobyt v lietadle je nič, problém je to predtým a čo nasleduje potom. Ak  tím letel bezprostredne po zápase a nezostal spať v mieste zápasu, kde by začal s regeneráciou, vtedy to nie je v poriadku,“ opísal.

Hovorí, že ideálne je nastaviť minimálne dva až tri dni pred letom režim, aký očakáva výprava v krajine, v ktorej bude hrať.

Od semifinále sa hrajú všetky zápasy v Londýne na slávnom Wembley. Zápas Taliansko – Španielsko vysielame v priamom prenose na Jednotke v utorok od 20:30 h, duel Anglicko – Dánsko v stredu v rovnakom čase.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia