Úvod Novinky Filmy a seriály
Posledný mohykán na Jednotke
Posledný mohykán na Jednotke

Posledný mohykán na Jednotke

Nenechajte si ujsť dobrodružný film Michaela Manna. Toto je 10 zaujímavostí, o ktorých ste ani len netušili.

Málokto si uvedomuje, aké sú filmy skutočne dôležité. Pre niekoho znamenajú oddych, zábavu a pre iného poznanie alebo aj umelecký zážitok. Kvalitné filmy nesúce pomenovanie kultové môžu patriť do každej so spomenutých kategórii a je len na samotnom divákovi, kam isté diela zaradí.

Jedna zo snímok nesúcich toto pomenovanie je určite aj Posledný mohykán, film americkej produkcie vznikol v roku 1992 režisérom Michaelom Mannom, ktorého pestrý repertoár obsahujú diela ako Ali, Letec, Horlivosť alebo Miami Vice.

V hlavných úlohách sa predstavili Daniel Day-Lewis, Madeleine Stowe, Jodhi May alebo Russell Means.

Pre účely vojny o nové územia bojujúce strany využívajú aj indiánskych bojovníkov. Lovec prezývaný Sokolie oko spolu s poslednými príslušníkmi kmeňa Mohykánov pomáhajú anglickej posádke brániť jednu z pevností. Proti nim stoja Francúzske vojska, ktoré svojmu veliteľovi pevnosti prisahali krvavú pomstu.

Toto je 10 zaujímavostí o filme

  • V románe J. F. Coopera, podľa ktorého bol film natočený, nie je hlavným hrdinom Nathaniel, ktorého stvárnil Daniel Day-Lewis, ale postava Uncasa.
  • Hrdina knihy aj filmu, Čingačgúk, bol inšpirovaný skutočnou postavou indiánskeho náčelníka.
  • Hlavný predstaviteľ Daniel Day-Lewis je známy svojimi extrémnymi prípravami vžitia sa do úlohy. Kvôli úlohe Sokolieho oka žil v divočine niekoľko mesiacov.
  • Daniel Day-Lewis takisto kvôli tejto úlohe absolvoval tréning s americkou armádou, kde sa zameral predovšetkým na streľbu a boj z blízka.
  • Na filme dokopy pracovalo viac ako 900 pôvodných Američanov žijúcich naprieč USA. Najviac ich pochádzalo z kmeňa Cherokee.
  • Režisérska práca Michaela Manna bola natoľko precízna, že každá scéna sa nakrúcala takmer 20 krát. Kvôli vysokým výdavkom bol štúdiom 20th Century Fox najatý človek, ktorý radil režisérovi, že nakrútené zábery sú dostačujúce.
  • Režisér Michael Mann zakázal hercom využívať dvojníkov.
  • Kameraman Dante Spinotti použil počas nakrúcania minimálne svietenia. Dôvodom bolo dodať filmu, čo naturálne autentický vizuál.
  • Niektoré dokrútky ikonickej scény pri vodopáde boli zrealizované len niekoľko dní pred premietaním pre kritikov a tlač.
  • Dnes už kultový film sa pýši ocenením Akadémie v kategórii za najlepší zvuk.

Film Posledný mohykán už tento piatok o 22:50 na Jednotke.

Foto: Morgan Creek Productions

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia