Úvod Novinky Filmy a seriály
Nová Duna je úchvatné sci-fi. Mnohí režiséri na nej vyhoreli
Nová Duna je úchvatné sci-fi. Mnohí režiséri na nej vyhoreli

Nová Duna je úchvatné sci-fi. Mnohí režiséri na nej vyhoreli

Duna dostala svoje nové filmové spracovanie. A podľa posledných ohlasov kritikov i fanúšikov, ide o jedno z najlepších sci-fi za poslednú dekádu.

Román Franka Herberta z roku 1965 má po celom svete množstvo fanúšikov. Aj preto každá nová adaptácia prirodzene púta ich pozornosť.

Režisér Denis Villeneuve priniesol atraktívnu filmovú adaptáciu populárneho románu túto jeseň. Snímka tvorcu filmov Blade Runner 2049 či Prvý kontakt, od uvedenia ohúrila kritikov.

Sága Duny bola pre režisérov vždy náročná Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


A to je v prípade univerza Duny veľmi zriedkavé. Populárne sci-fi je totiž veľmi zložité spracovať v jednom celovečernom filme.

„Duna sa od ostatných sci-fi románov odlišuje svojou komplexnosťou. Je tam niekoľko organizácií, planét a rodov, ktoré proti sebe bojujú.“

„Je ťažké to sprostredkovať v rámci jedného filmu. Ten príbeh je totiž tak zložitý, ako napríklad v prípade diela Hra o tróny,“ vravel v Rádiu FM filmový teoretik Luboš Ptáček.

Na Dune sa popálil aj David Lynch

Aj preto sa viacerí režiséri pri filmovom spracovaní na adaptácii Duny často spálili. Prvý pokus prišiel v roku 1971, no producentovi Arthurovi P. Jacobsovi sa to nepodarilo. Pred začiatkom nakrúcania totiž dostal infakrt.

Najznámejší pokus o sfilmovanie Duny bola snímka Alexandra Jodorowského. Režisér kultových filmov ako Svätá hora či Krtko, mal s Dunou veľké plány. Angažoval skupinu Pink Floyd pre soundtrack a medzi potvrdenými hercami bol Orson Welles a Slavador Dalí.

Túto verziu však štúdio odmietlo a jeho Duna sa tak stala jedným z najčastejšie uvádzaných titulov na zozname nedokončených filmov.

Na Dunu nespomína v dobrom aj David Lynch. Kritikmi uznávaný režisér sa na začiatku svojej kariéry pustil do snímky, ktorá zmenila jeho smerovanie.

Filmové spracovania Duny

  • 1984 David Lynch
  • 2021 Denis Villeneuve

Dunu síce v roku 1984 dokončil, no počas nakrúcania nemal autorskú slobodu a finálna verzia nezodpovedala jeho predstavám.

Stala sa tak jedným z tých filmov, ktoré svoji režiséri nenávidia. „A to je veľká lekcia. Nerobte film, ktorý nebude filmom, aký chcete spracovať. Stane sa z neho smiešny vtip, ktorý vás zabije,“ povedal známy americký režisér.

Najnovší film Duna si môžete stále pozrieť v slovenských kinách a už teraz sa pracuje na ďalšom pokračovaní.

Pokiaľ chcete mať prehľad o novinkách v našich kinách, vypočujte si podcast Do kina, v ktorom sa dozviete recenzie na najnovšie filmy z Hollywoodu i klubových snímok.

FOTO: Shutterstock

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia