Úvod Novinky Filmy a seriály
Pozerajte zahraničný dokument o našej divokej prírode a vypočujte si vinš
Pozerajte zahraničný dokument o našej divokej prírode a vypočujte si vinš

Pozerajte zahraničný dokument o našej divokej prírode a vypočujte si vinš

Na Nový rok 2024 sledujte výnimočný dokument o Slovensku.

Všetci diváci, poslucháči a čitatelia webu RTVS, všetci ľudia dobrej vôle, všetci naši blízki, všetci ľudia na celom svete, aby mali po celý Nový rok 2024 dôvod na úsmev a v srdci lásku, mier a pohodu.

Najkrajšie to povedia deti

ParkGalanta.jpg

Deti - novoročný vinš. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Najkrajšie to povedali deti na Rádiu Slovensko priamo na mikrofón:

„Aby bol svet lepší a krajší ako doteraz.“

Veľa zdravia, síl a inšpirácie

Nitra-skauti-Daniel-Veselský-TASR

K naplneniu tohto priania majte všetci diváci, poslucháči či čitatelia a všetci príjmatelia mediálneho obsahu RTVS veľa zdravia, síl a inšpirácie.

Už dnes preto na Nový rok 2024 sledujte svetovú premiéru výnimočného dokumentu Divoká príroda Slovenska, ktorý odvysiela RTVS na Dvojke 1. januára o 20:10 h a pripravil ho britský filmár Nigel Marven najmä pre svojich zahraničných divákov.

Vďaka jeho filmárskemu kumštu tento dokument prejde množstvom televíznych staníc po svete a ponesie informácie o exotických krásach, aké máme u nás od Dunaja až po Vysoké Tatry.

A po tomto filmárskom zážitku vás čaká dupľa, keďže Dvojka hneď po skončení filmu uvedie ďalší film o filme o 20:55 h, v ktorom sa dozviete, ako zaujímavo dokument Divoká príroda Slovenska vznikal.

Britský filmár Nigel Marven má na konte viac ako 150 filmov z celého sveta, keď sledoval veľryby počas migrácie z Kalifornie na Aljšaku, alebo pandy v Číne či tigre v Indii.

Skrytý klenot Európy

Nigel-Marven-Jaroslav-Novák-TASR

Dokumentaristu Nigela Marvena neinšpirovala u nás len príroda, ale aj fakt, že máme najviac hradov a zámkov v prepočte na jedného obyvateľa na svete.

Takouto cestou po Slovensku si dal Nigel Marven cieľ ukázať našu krajinu ako skrytý klenot v srdci Európy, ktorý sa vyrovná svojou rozmanitosťou mnohým iným zaujímavým destináciám sveta.

Uznávaný svetový dokumentarista bol očarený našou biodiverzitou, veď na pomerne malom kúsku územia nájdete viac ako 77 druhov cicavcov, či viac ako 370 druhov vtákov, prípadne 29 druhov plazov a obojživelníkov, čo s viac ako 2000 druhmi rastlín vytvára výnimočný mix v spojení so vzácnymi pamiatkami.

Spojenie hradu a zvieraťa

hrad-Milan-Kánya-RTVS

Zámerom projektu bolo podľa manažéra projektu, koproducenta a kameramana Milana Kánya ponúknuť slovenskému i svetovému publiku pohľad na divočinu v srdci Európy pod vedením skúseného producenta a režiséra:

„Viacero príbehov je spojených s nejakým špeciálnym druhom zvieraťa a zároveň hradu a zámku, na ktorom žije.“

Kameraman Milan Kánya si preto myslí, že film bude dobrou prezentáciou krás našej krajiny a prírody:

„Veľká časť ľudí zo Slovenska, ktorí dokument uvidia, bude prekvapená, aké druhy zvierat u nás nájdete.“

Prajeme divákom, poslucháčom a čitateľom veľa inšpirácií z programov RTVS, ktoré môžete sledovať aj z archívu bez reklám a zadarmo a nech vám Nový rok 2024 prinesie splnenie všetkých vašich aj najtajnejších túžob.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS, foto: Milan Kánya

Živé vysielanie ??:??

Televízia