Úvod Novinky Filmy a seriály
Nenechajte si ujsť film o temnej kapitole našich dejín. Budete mať zimomriavky
Nenechajte si ujsť film o temnej kapitole našich dejín. Budete mať zimomriavky

Nenechajte si ujsť film o temnej kapitole našich dejín. Budete mať zimomriavky

Únos od režisérky Marianny Čengel Solčanskej je politickým trilerom o temných 90. rokoch na Slovensku.

v stredu 31. augusta si budete môcť pôzrieť vynikajúcu drámu slovenskej scenáristky a režisérky Mariany Čengel Solčanskej. 

Únos je príbehom o temných rokoch mečiarizmu, privatizácie a mafiánskych praktík, no zároveň ukazuje, že politici a mafiáni sa na ceste k moci neštítia ničoho – ani spolupráce.

Kostlivec v skrini

Únos syna prezidenta Kováča a následná vražda Róberta Remiáša sú dodnes živou ranou v histórii Slovenska. Režisérka Marianna Čengel Solčanská mala k tvorbe filmu nielen filmárske, ale aj politologické odborné zázemie.

Ako vyštudovaná politologička mala dostatok znalostí, aby vytvorila kvalitný film o politickej histórii, ktorá sa nesmie zopakovať.

Je to veľká slovenská téma, kostlivec v skrini našich dejín novodobých. Každý film, ktorý hovorí o tom, že spoločnosť by mala byť pravdivá, spravodlivá, morálna, tak každý taký film je potrebný,“ uviedla autorka scenára a režisérka Solčanská.

„Dôležité je, aby divák po tom, keď odíde z kina, vedel, že musí žiadať od politikov, ktorí zvíťazia vo voľbách, aby boli morálni. Musí ich kontrolovať a nesmie mu byť jedno, ak sa deje neprávosť,“ vysvetlila Solčanská zámer filmu.


David Hartl ako Róbert Remiáš

Hoci sa vo filme predstavia viaceré postavy výrazne pripomínajúce známe mená z 90. rokov, režisérka vysvetľuje, že Prezident, Predseda, Chalanisko ani Oskar nie sú skutočnými osobami.

Myslím, že žiaden človek sa tam nedokáže stotožniť s konkrétnou postavou. Tie 90. roky boli plné osôb, postavičiek a postáv. Ak by som mala robiť nejakú rekonštrukciu tých rokov, tak to by ten film musel mať niekoľko hodín a stovky postáv.

Každá postava je fúziou mnohých a viacerých, iba jeden človek by sa tam spoznal a ten už je viac ako 20 rokov mŕtvy,“ uviedla Solčanská, ktorá si pre postavu Róberta Remiáša vybrala mladého herca Davida Hartla. Toho spoznala počas natáčania rozprávky Láska na vlásku.

Keď potom písala scenár k filmu Únos, okamžite si na Davida Hartla spomenula. Počas nakrúcania filmu herec dokonca zistil, že zavraždený Róbert Remiáš je jeho vzdialenou rodinou.

Aj vďaka vynikajúcemu hereckému obsadeniu (Kramár, Igonda, Farkašová, Poláková, Ondrík, Heriban či Greššo) vám film Únos poskytne nezabudnuteľný zážitok, počas ktorého budete mať neustále zimomriavky.

Nenechajte si ujsť politický triler Únos, ktorý ponúkame v deň výročia únosu Michala Kováča mladšieho (31. augusta) o 22:05 hod. na Jednotke.

25 50 75 90
FOTO: Facebook / Únos

Živé vysielanie ??:??

Televízia