Úvod Novinky Filmy a seriály
Z chudobnej rodiny až na svetové pódiá. Spoznajte Carlu Fracci
Z chudobnej rodiny až na svetové pódiá. Spoznajte Carlu Fracci

Z chudobnej rodiny až na svetové pódiá. Spoznajte Carlu Fracci

Najznámejšia talianska primabalerína pochádzala z chudobných pomerov, no odhodlanie a tvrdá práca jej priniesli svetovú slávu.

Príbeh Carly Fracci, prezývanej aj Kráľovná La Scaly, prinesieme vo štvrtok večer na Jednotke. Jedna z najžiarivejších baletných hviezd 20. storočia sa narodila v roku 1936 v Miláne. Jej otec bol šofér električky, mama pracovala v továrni.

Hoci bolo jej detstvo poznačené vojnou, Carla naňho spomínala s úsmevom. Strávila ho totiž v dedinke ďaleko od vojnou skúšaného Milána. Po vojne sa vrátila do mesta, kde sa začala jej tanečná cesta.

Chcela byť kaderníčkou, o tanci nevedela nič

V roku 1946 sa zúčastnila prijímacích skúšok na prestížnu baletnú školu pri milánskej La Scale. Malá Carla však túžila byť kaderníčkou a tanec pre ňu rozhodne nebol na prvom mieste.

Hoci takmer nespravila prijímacie skúšky a umiestnila sa na jednom z posledných miest, práve tanečná škola v Teatro alla Scala bola odrazovým mostíkom v jej hviezdnej kariére. Prvé roky neboli jednoduché a Carla na ne vždy spomínala s povzdychom.

Carla Fracci

Malá tanečníčka si nebola istá, či je tanec to, čomu sa chce venovať. Všetko sa zmenilo v okamžiku, keď Carla prvýkrát tancovala v inscenácii Spiaca krásavica. Ako prezradila, tanec pred publikom bol zážitkom, ktorý všetko zmenil.

Od toho momentu začala Carla tvrdo pracovať, aby dohnala všetko zameškané. V roku 1954 nastúpila do súboru La Scaly, o pár rokov neskôr sa stala sólistkou a čoskoro na to dokonca primabalerínou.

Onedlho bola Carla Fracci svetoznámou primabalerínou. Počas svojej dlhej kariéry (tancovala ešte ako 70-ročná) tancovala na pódiách v Londýne, v Amerike či vo Švédsku.

Jej oslnivé vzdušné pohyby, ľahkosť tanca a jedinečný herecký talent stáli za jej svetovými úspechmi. Počas svojho života stvárnila viac ako 200 rolí a objavila sa aj v niekoľkých televíznych inscenáciách.

Spoznajte jej jedinečný príbeh vo filme Carla, ktorý ponúkneme vo štvrtok o 22:05 hod. na Jednotke.

25 50 75 90
FOTO: Facebook / Danza Riflesso d'Arte Dart Italie France

Živé vysielanie ??:??

Televízia