Úvod Novinky Filmy a seriály
Kto bol lietajúci mních Cyprián? Tajomný muž bol zbojníkom, neskôr chcel vyletieť k Bohu
Kto bol lietajúci mních Cyprián? Tajomný muž bol zbojníkom, neskôr chcel vyletieť k Bohu

Kto bol lietajúci mních Cyprián? Tajomný muž bol zbojníkom, neskôr chcel vyletieť k Bohu

Nenechajte si ujsť strhujúci film o zbojníkovi, ktorý sa dal na pokánie a stal sa z neho legendami opradený tajomný mních Cyprián.

Kto je mladý muž s rukami od krvi, ktorý stále mlčí a ktorého tajomná minulosť plná lásky a smrti priviedla na miesto, kde sa zločiny vykupujú cez zázraky?

Na túto otázku hľadá odpovede film Legenda o lietajúcom Cypriánovi, ktorý odvysielame pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia.

Jeho príbeh sa začal písať pred stovkami rokov, keď ho zúboženého na pokraji smrti našli mnísi pred bránami Červeného Kláštora. Okamžite sa ho ujali a vlastnými silami ho vyliečili z ťažkých zranení. Na pomoc si brali najmä liečivé rastliny a bylinky, o ktorých účinky sa začal zranený muž sám zaujímať.

Tak sa začala cesta najznámejšieho mnícha, letca a bylinkára Cypriána.

Podľa starej legendy Cyprián ovládal tisíc remesiel, vyznal sa v bylinách a zostrojil lietajúci stroj, na ktorom jedného dňa odletel k Bohu. Kláštor, v ktorom Cyprián žil, je od roku 1970 národnou kultúrnou pamiatkou.

Jediným dôkazom toho, že tajomný mních Cyprián bol reálnou osobou, je herbár, ktorý po sebe zanechal. Ešte známejšia je však legenda o jeho lietajúcom stroji, ktorý údajne vyrobil vlastnými rukami. Skutočne sa mních Cyprián dokázal priblížiť k Bohu?

Nenechajte si ujsť strhujúci film Legenda o lietajúcom Cypriánovi, pod ktorým sa režisérsky aj scenáristicky podpísala Mariana Čengel Solčanská. Strhujúcu drámu o tajomnom mužovi ponúkneme už v sobotu o 20:10 hod. na Jednotke.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia