Úvod Novinky Filmy a seriály
Filmový výber Petra Konečného: Tieto novinky by nemali uniknúť vašej pozornosti
Filmový výber Petra Konečného: Tieto novinky by nemali uniknúť vašej pozornosti

Filmový výber Petra Konečného: Tieto novinky by nemali uniknúť vašej pozornosti

Ktorý z filmov ste už stihli vidieť?

Stály hosť Peter Konečný v rozhovore s moderátorom Rádia Devín Tomášom Bartoňkom opäť priblíži aktuálne filmové dianie na Slovensku i v zahraničí. Ktoré filmové novinky by nemali ujsť vašej pozornosti?

Celý rozhovor si môžete vypočuť TU.

Mord: Film, ktorý vás objíme aj zničí

Návrat k československej novej vlne a poetike rozprávania prináša film Mord, ktorý režíroval Adam Martinec. Režisérov celovečerný debut vykresľuje príbeh tradičnej rodinnej zabíjačky v zapadnutom Osoblažsku.

„Režisér si zobral ako laboratórium individuálneho prežívania a vzťahov taký tradičný rituál zabíjačky. To, čo otvorili Miloš Forman na hasičskom plese vo filme Hoří, má panenko, teraz posunul Adam Martinec vo filme o šesťdesiat rokov mladšom,“ priblížil moderátor Rádia Devín Tomáš Bartoněk.

Tešiť sa môžete na pútavý dej aj vynikajúce herecké výkony. „Je to mimoriadne dobre napísané, herecky zvládnuté. A je to perfektný nápad, ako v rámci prostredia dedinskej zabíjačky vysvetliť vzťahové problémy a nevyjasnené veci v živote jednotlivých postáv. Je to ten typ filmu, ktorý diváka uchlácholí, objíme a nakoniec naňho hodí tho Hamleta, aby to nerozchodil až do konca“ dodal filmový kritik Peter Konečný.

Zápisník alkoholičky: Skutočný príbeh o boji s alkoholom

Keď sa Dan Svátek sa rozhodol zrežírovať drámu podľa autobiografického románu Michaely Dufkovej, takýto úspech zrejme nečakal. Dramatický film sa po uvedení do kín stal okamžite hitom. „Je to film o tom, že alkohol nemusí byť iba únikom zo zlej reality, ale aj spúšťačom zlej reality,“ zhrnul Tomáš Bartoněk.

„Českí kritici však hovoria o predvídateľnosti a slabšom ponore do vnútorného sveta hrdinky. Zároveň oceňujú, že liečebný proces film zachytáva pomerne presne,“ dodal moderátor.

„Je to veľmi popisný film, ale zároveň ide o dôležitú tému. O ženskom alkoholizme naozaj treba rozprávať,“ myslí si Peter Konečný. Filmový kritik oceňuje predovšetkým vynikajúci herecký výkon, ktorý podala Tereza Ramba.

Vlny: Dobový film nastavuje zrkadlo dnešnej spoločnosti

Novinka režiséra Jiřího Mádla s hviezdnym obsadením vstúpila do slovenských kín len nedávno. V priebehu niekoľkých dní však diváci pochopili, že dobový film chtiac-nechtiac nastavuje zrkadlo aj dnešnej spoločnosti. „Tá mrazivosť je v tom, že človek začne vnímať istú cyklickosť udalostí,“ myslí si Tomáš Bartoněk.

Dráma Vlny sa inšpiruje skutočnými osudmi odvážnych členov preslávenej Redakcie medzinárodného života Československého rozhlasu.

„Režisér vo filme ukázal, že ak chceme bojovať za nejakú dobrú vec, musíme sa spojiť, nemôžeme byť sami. musíme sa spoločne postaviť za naše hodnoty, lebo inak ich stratíme,“ popísal Tomáš Bartoněk momenty, ktoré ho vo filme zasiahli.

„Je to divácky veľmi dobre urobený film. Je vhodný pre staršie, rovnako pre mladšie publikum. Je to dejepis, je to história, ale zároveň to nie je vágne,“ dodal Peter Konečný, podľa ktorého ide o naozaj kvalitný kúsok.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia