Úvod Novinky Osobnosti
Let 13 lietadiel pre Štefánika. Poďte s RTVS do oblakov
Let 13 lietadiel pre Štefánika. Poďte s RTVS do oblakov

Let 13 lietadiel pre Štefánika. Poďte s RTVS do oblakov

140. výročie narodenia generála Milana Rastislava Štefánika si pripomenuli aj piloti.

Dnešné 140. výročie narodenia generála, politika a vedca Milana Rastislava Štefánika si pripomenuli aj piloti. Nad Bratislavským letiskom preletelo 13 športových lietadiel. Štáb RTVS bol priamo v kokpite počas celého letu.

Štartovalo sa z letiska pri Lučenci, kde piloti absolvovali nácvik preletu. Posádku lietadiel tvorili z väčšej časti leteckí veteráni, medzi nimi napríklad aj bývalý vojenský stíhač MIG-29 Jozef Jankovič. „Je to vlastne prvý Slovák, ktorého meno v letectve má väčší význam, ale aj prvý Slovák, ktorý v letectve dosiahol významné výsledky," tvrdí Jankovič.

praneter štefánika Praneter generála M. R. Štefánika Tamara Dudášová.

Let z Lučenca do Bratislavy trval viac ako hodinu. Trasu ukončili piloti preletom nad Dunajom a pristátím na bratislavskom letisku. Skupinový prílet do hlavného mesta si prišla pozrieť aj Štefánikova praneter Tamara Dudášová, rodená Štefániková. "Treba si Štefánika vážiť, lebo naozaj to bol veľký človek, ktorý veľmi veľa vecí spravil pre náš národ," povedala.

V odletovej hale letiska sa zároveň konala aj spomienková udalosť spojená s kladením vencov k Štefánikovej soche. Tým si účastníci pripomenuli generála, vedca a letca, po ktorom je letisko v Bratislave pomenované od roku 1997.

Viac v reportáži Jozefa Kubánka.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Spravodajské relácie RTVS sú dostupné v našom archíve zadarmo a bez reklamy.

(zdroj foto a info: TASR)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia