Úvod Novinky Osobnosti

Bol priekopníkom, zmenil tvár slovenskej kultúry

Utorkový večer na Dvojke patrí dvojici dokumentov.

Bol priekopníkom, zmenil tvár slovenskej kultúry

Na začiatku 60. rokov stál pri zrode modernej slovenskej pantomímy, ktorú aj mimoriadne obohatil. Hoci sa na začiatku kariéry inšpiroval francúzskou školou, veľmi rýchlo si vypracoval vlastný divadelný jazyk. Jeho umenie obdivovali diváci v 55 krajinách sveta. Počas viac ako polstoročia trvajúcej kariéry vytvoril takmer 50 autorských inscenácií. Slovenskú kultúru a divadelníctvo preslávil vo svete tak, ako málokto. Významný mím, režisér, choreograf a pedagóg Milan Sládek, mimochodom vyučený rezbár, bude hlavnou postavou rovnomenného dokumentu v utorok 15. decembra o 20:10 na Dvojke.

milan sládekMilan Sládek počas predstavenia v decembri 2015.

Dokumentárny film, ktorý tento rok v októbri vstúpil do kín, nakrútil Sládkov priateľ, režisér Martin Šulík. Dokument zachytávajúci tvorivú a životnú dráhu dnes 82-ročného umelca zavedie divákov do srdca divadelného sveta a ukáže aj neočakávané zvraty v jeho živote.

Po dokumentárnom filme Milan Sládek o 21:10 vysielame dokument o poprednom slovenskom režisérovi, pedagógovi hľadačovi moderného avantgardného divadla Petrovi Scherhauferovi Múdry Blázon.

(foto: TASR)

25 50 75 90