Úvod Novinky Osobnosti
Sledujte príbeh muža, čo uzákonil spisovnú slovenčinu
Sledujte príbeh muža, čo uzákonil spisovnú slovenčinu

Sledujte príbeh muža, čo uzákonil spisovnú slovenčinu

V nedeľu večer na obrazovkách Jednotky ožije Ľudovít štúr.

Ľudovít Štúr , slovenský národný buditeľ, kodifikátor spisovnej slovenčiny, filozof, historik aj básnik. Rodák z Uhrovca bol všestranne nadaný a patrí k najvýznamnejším osobnostiam našej histórie. Sledujte jeho životný príbeh v pokračovaní cyklu Slovenský panteón , ktorý odvysielame v nedeľu 24. januára o 20:30 hod. na Jednotke.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Epizóda o Štúdrovi sa nakrúcala v Modre - v Múzeu Ľudovíta Štúra, ale aj na cintoríne, kde je jeho hrob. Tvorcovia nakrúcali aj neďaleko miesta, kde tohto významného slovenského dejateľa postrelili. Diváci na záberoch možno spoznajú Trnavu, ale aj Hrad Devín či Evanjelické lýceum v Bratislave. Hlavnú úlohu si zahral Juraj Ďuriš .

„Na projekte sa zišiel veľmi príjemný štáb, fascinovala ma aj práca maskérov, ktorí zo mňa urobili naozajstného Ľudovíta Štúra, takého ako som si ho ako dieťa pamätal z ešte československej 50-korunáčky. Zaujímavé bolo vidieť aj osudové miesto, kde sa Štúr zranil a vôbec celková analýza toho, ako sa mu to mohlo stať. Textovo náročnejšia, ale veľmi uchu lahodiaca bola pre mňa reč na uhorskom sneme," opísal herec svoje dojmy z nakrúcania.



Juraj Ďuriš bol aj hosťom Dobrého rána. A keďže je výborným imitátorom, bola zábava.

Hosť DRS: Juraj Ďuriš Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Predchádzajúce časti Slovenského panteónu nájdete zadarmo a bez reklamy v našom online archíve. Prvú epizódu venovanú M.R. Štefánikovi odvysielala RTVS ešte počas leta 2020. Jednotka uviedla ďalšie dve časti. Jednu venovanú kňazovi Antonovi Srholcovi , druhú Jurajovi Jánošíkovi .

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia