Úvod Novinky Osobnosti
Talentovaný džentlmen – Milan Lasica nebol len hercom
Talentovaný džentlmen – Milan Lasica nebol len hercom

Talentovaný džentlmen – Milan Lasica nebol len hercom

V kolonke povolanie sa mu skvelo hneď niekoľko profesií.

Odišiel na mieste, ktoré mu patrilo, pri činnosti, ktorú mal rád. Milan Lasica stál naposledy na doskách Štúdia L+S a zaspieval poslednú pieseň s orchestrom Bratislava Hot Serenaders - Ja som optimista.

Herectvo a ďalšie radosti

Milan Lasica bol talentovaným hercom, humoristom, pracoval aj ako dramaturg Československej televízie v rokoch 1964 - 1967 (dramaturgiu vyštudoval na VŠMU v Bratislave).

Na festivale Pohoda in the Air v roku 2019 s Dorotou Nvotovou

Už počas štúdií sa venoval písaniu autorských dialógov a scénok, pri svojej dramatickej tvorbe sa inšpiroval Voskovcom a Werichom. Spoločne s Júliusom Satinským založili legendárnu humoristickú dvojicu Lasica & Satinský.

Na svojom konte má cez 20 knižných publikácií, na ktorých sa podieľal ako autor či spoluautor. Jedným z jeho najznámejších textov piesní je ten k skladbe Za dedinou.

Diskografia pod jeho menom obsahuje viac ako 30 diel - medzi nimi aj známe CD Bolo nás jedenásť - Sťahovaví vtáci, Müller spieva Lasicu, Lasica spieva Müllera, Müller a Lasica spievajú Filipa, Ja som optimista (s Bratislava Hot Serenaders).

S orchestrom Bratislava Hot Serenaders spolupracoval 20 rokov.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ako herec sa objavil v 40 filmoch, medzi inými aj vo filme Obsluhoval som anglického kráľa, ktorý získal ocenenie Český lev. Jednou z posledných rolí bola tá vo filme Rukojemník.

Od divadla a filmov mal blízko aj k réžií - režisérsky sa podpísal pod štyri televízne programy.

Ako glosátor s neopakovateľným zmyslom pre humor a pointu sa objavoval aj ako moderátor či hosť televíznych relácií. V RTVS sa naposledy objavil v relácii Zlaté časy, bol hosťom aj Adely Vinczeovej v talkšou Trochu inak a aj hosťom šou Citronáda s Rišom Lintnerom.

Dámy v živote Milana Lasicu

Srdcovou dámou Milana Lasicu bola zaiste jeho mama Edita Weselá, ktorá zomrela v roku 2007 v úcty hodnom veku 92 rokov.

Prvou manželkou maestra bola speváčka Zora Kolinská, a po nej až do dnešných dní politička, diplomatka, herečka, predsedníčka spolku Živena Magdaléna Vášaryová.

S ňou mal dve dcéry - Hanu a Žofiu.

Na divadelných doskách aj v súkromí sa objavoval po boku svojej švagrinej - herečky Emílie Vášaryovej (účinkovali spolu napríklad v hre Rybárik kráľovský).

Milan Lasica odišiel do neba s ocenením Krištáľové krídlo za celoživotné dielo, ktoré vytvoril spoločne s Júliusom Satinským či Zlatým gunárom z 35. ročníka Kremníckych gagov za celoživotné dielo. Bol aj nositeľom medaily Za zásluhy.

 

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia