Úvod Novinky Osobnosti
Simona Salátová otvorene o domácom násilí: Strach, bolesť a zmätok
Simona Salátová otvorene o domácom násilí: Strach, bolesť a zmätok

Simona Salátová otvorene o domácom násilí: Strach, bolesť a zmätok

V sobotu 25.11. sme si pripomenuli Medzinárodný deň za odstránenie násilia páchaného na ženách.

Domáce násilie sa už od nepamäti vyskytuje naprieč celou našou spoločnosťou. Pre mnohé ženy a deti je domov miestom, kde namiesto bezpečia nachádzajú iba strach a bolesť.

Z prieskumov dokonca vyplýva, že každá tretia žena na Slovensku čelí alebo čelila násiliu.

O svoje skúsenosti s domácim násilím sa podelila aj Simona Salátová, komička a stála hostka relácie Silná zostava. Už ako päťročná zažívala brutálne násilie, ktorého sa na nej, jej mladšom bratovi a mame dopúšťal ich otec.

To násilie je ako pleseň, ono rastie. Začne to v menšom, potom sa to zhoršuje až k vybitým zubom, k stiahnutým kožiam na rukách,“ začína svoje rozprávanie Simona, ktorá pred agresiou svojho otca neraz utekala z domu.

Neraz sa však musela postarať nielen o seba a mladšieho brata, ale aj o mamu. Okrem starých rodičov totiž nemala žiadnu oporu.

Pamätám si situáciu, keď otec zbil mamu tak, že krvácala a ležala na zemi. My sme nevedeli, či je živá a policajti odchádzali od dverí. A komu ja mám zavolať, keď mi tam zomiera mama a ja mám osem rokov?“

Domáce náslie - Silná zostava.png

My ako deti sme to s bratom určite vnímali ako svoju vinu,“ potvrdzuje Simona slová psychologičky Adriany Havašovej z centra Nádej, ktorá tvrdí, že väčšina obetí vníma násilie ako vlastné zlyhanie. Aj preto sa mnoho z nich zdráha vyhľadať pomoc.

Mama, ktorá nechráni

Simona si spomína, že otec sa spočiatku správal násilne voči ich mame. Neskôr sa však násilie obrátilo aj voči deťom, ktoré sa snažili mamu chrániť.

Preto sme sa nechávali biť my, aby nemohol biť mamu. V tom dieťati všetky záchranárske pudy idú dopredu.“

Mám na to zlé spomienky, hlavne keď si predstavím môjho brata. On (otec) s tým malým telíčkom dokázal hádzať do vzduchu... doteraz si pamätám ten zvuk, ako detské telo dopadá na betón.“

Podľa Simony je nevyhnutné, aby dokázali rodičia ochrániť vlastné deti pred takouto traumou. Žiadne dieťa by nemalo zažívať strach a bolesť, keď sa snaží chrániť vlastnú matku. Tá by podľa jej slov mala zareagovať prvá. Dôležitá je aj podpora rodiny či okolia, ktoré by pred násilím nikdy nemalo zatvárať oči.

Ako však zdôraznila odborníčka Adriana Havašová, najdôležitejšie je, aby štát a kompetentné orgány vytvárali prostredie, v ktorom nebude obeť zostávať s násilníkom zo strachu, že jej nik nepomôže.

Zažívate domáce násilie alebo poznáte niekoho, kto sa stal jeho obeťou? Nebojte sa požiadať o pomoc. V prípade potreby môžete kontaktovať bezplatnú linku 0800 212 212.

Celú epizódu Silnej zostavy venovanú domácemu násiliu si môžete pozrieť v našom archíve. Okrem psychologičky Adriany Havašovej prijal pozvanie aj herec Juraj Bača, ktorý účinkuje v inscenácii o domácom násilí.

25 50 75 90
FOTO: Instagram Simony Salátovej a Pexels

Živé vysielanie ??:??

Televízia