Úvod Novinky Osobnosti
Hercule Poirot vznikol vďaka náhode. Za všetkým bola nevinná stávka
Hercule Poirot vznikol vďaka náhode. Za všetkým bola nevinná stávka

Hercule Poirot vznikol vďaka náhode. Za všetkým bola nevinná stávka

Agatha Christie sa stavila so svojou sestrou, ktorá tvrdila, že slávna autorka nikdy nenapíše dobrú detektívku.

S neomylným detektívom sa môžete stretnúť už v piatok o 22:10 hod. na Jednotke vo filmovej adaptácii slávneho románu Smrť na Níle.

Belgický policajt na dôchodku, ktorý neznáša, keď ho ľudia považujú za Francúza. Hercule Poirot je puntičkársky, galantný a potrpí si na štýlové obleky a lakované topánky. Dokáže byť aj sarkastický, občas samoľúby, no vždy priateľský a férový.

Vďaka nadpriemernej inteligencii sa mu vždy podarilo vyriešiť aj tú najkomplikovanejšiu záhadu či vraždu.

David Suchet, Peter Ustinov aj Albert Finney

Drobný puntičkársky Belgičan, ktorý nedá dopustiť na svoje šedé mozgové bunky, sa v priebehu niekoľkých rokov stal svetovým fenoménom. Nesmrteľný detektív sa objavil v 33 románoch a 51 poviedkach.

Hercule Poirot sa z kníh dostal aj na filmové plátna a televízne obrazovky. Najznámejším predstaviteľom Poirota je anglický herec David Suchet, ktorého navrhla priamo rodina Agathy Christie.

Ďalším nezabudnuteľným predstaviteľom bol Peter Ustinov, ktorý Poirota stvárnil vo filme Smrť na Níle. Albert Finney zasa vdýchol život Poirotovi vo filmovej adaptácii románu Vražda v Orient exprese.

Obdivovala Sherlocka Holmesa, stvorila Poirota

Kultový detektív sa zrodil z pera kráľovnej zločinu ako výsledok stávky, ktorú uzatvorila so svojou sestrou. Slávna spisovateľka odmalička zbožňovala knihy a bujná fantázia ju sprevádzala až do dospelosti.

Keď sa počas prvej svetovej vojny vďaka práci v lekárni dôkladne zoznámila s najrôznejšími jedmi, od spisovateľskej kariéry ju delilo už len zopár krokov.

Hoci milovala detektívky a obdivovala Sherlocka Holmesa, svoje prvé dielo napísala až v roku 1916. Román Záhada na zámku Styles sa však spočiatku nestretol s úspechom u vydavateľov, a tak dielo vyšlo až o štyri roky neskôr. V roku 1920 sa tak spoločnosť prvýkrát strela s ikonickým detektívom.

Neskôr začala mať autorka detektíva plné zuby, a tak počas druhej svetovej vojny napísala dielo s názvom Opona, v ktorom Hercule Poirot zomrie. Príbeh sa symbolicky odohrával na zámku Styles.

Keďže ju však vydavateľ presviedčal, aby postavu nezabíjala, dielo ležalo 30 rokov v trezore, kde čakalo na svoje vydanie.

Hercule Poirot zomrel v roku 1975 a stal sa jedinou fiktívnou postavou, ktorá mala nekrológ na prvej stránke New York Times. Rok po vydaní knihy Opona sa do literárneho neba pobrala aj Agatha Christie.

Nezmeškajte výnimočné filmové spracovanie románu Smrť na Níle v piatok o 22:10 hod. na Jednotke.

25 50 75 90
FOTO. Facebook / Herkules Poirot

Živé vysielanie ??:??

Televízia