Úvod Novinky Osobnosti
Chcel som prebudiť ľudí. Z rozhovoru spáleného Jana Palacha dodnes mrazí
Chcel som prebudiť ľudí. Z rozhovoru spáleného Jana Palacha dodnes mrazí

Chcel som prebudiť ľudí. Z rozhovoru spáleného Jana Palacha dodnes mrazí

Ledva dýchal a každé slovo mu spôsobovalo obrovskú bolesť. Jan Palach poskytol mrazivý rozhovor len deň potom, ako sa zapálil.

Písal sa rok 1969 a atmosféra vo vtedajšom Československu bola veľmi ponurá. Rok predtým obsadili krajinu vojská Varšavskej zmluvy s cieľom potlačiť demokratické reformy komunistického zriadenia a obyvateľstvo nemalo na výber, iba sa so situáciou vyrovnať.

Letargia, do ktorej občania ČSSR upadali, nebola ľahostajná aj jednému človeku. Jan Palach sa totiž na protest proti okupácii rozhodol k šokujúcemu činu.

Na rampe pražského Národného múzea sa 16. januára 1969 cca o 13:30 polial benzínom a zapálil. Horiaci muža videlo niekoľko očitých svedkov, ktorí sa ho uhasili vlastnými kabátmi.

Potom bol prevezený do nemocnice, kde trpel ďalšie tri dni. Popáleniny mal na 85 percentách tela, čo nebolo zlučiteľné so životom.

Mrazivý rozhovor Jana Palacha

jan palach, film

Napriek tomu deň po svojom čine poskytol psychologičke Zdenke Kmuníčkovej , ktorá sa o neho na oddelení popálenín v tom čase starala, rozhovor.

„Chcel som vyjadriť nesúhlas s tým, čo sa deje a prebudiť ľudí,“ odpovedal Jan Palach na otázku, čo ho viedlo k jeho činu. Tiež hovoril aj o tom, že má nasledovníkov.

Doktorka sa však snažila Jana Palacha naviesť k tomu, aby takýchto ľudí od podobných činov odhovoril.

„To bude záležať na tom, aké stanovisko zaujme strana a vláda,“ dodal z posledných síl Jan Palach.

Následne hovoril niečo v zmysle, aby ľudia neboli neskromní. Rozhovor prerušovali bolestivé a piskľavé nádychy.

Z každého slova bolo už cítiť blízkosť smrti. Jan Palach nevydal ani jednu hlásku bez toho, aby sa nemusel namáhať. Väčšinou sa zmohol len na jednoslovné odpovede.Ceý rozhovor je dostupný na webe online.

Jeho smrť napokon nastala 19. januára 1969 . Pohreb sa konal 25. januára v Prahe, na ktorom sa zúčastnili desiatky tisíc ľudí.

Film ako pocta


Odkaz Jana Palacha bol naozaj silný. Jeho upálenie vyvolalo v spoločnosti novú, avšak miernu vlnu odporu voči okupácii.

Po páde komunizmu v roku 1989 udelil prezident Václav Havel 28. októbra 1991 Janovi Palachovi in memoriam Rad Tomáša Garrigua Masaryka I. triedy za vynikajúce zásluhy o demokraciu a ľudské práva.

V roku 2013 sa stal v Česku 16. január Dňom Jana Palacha.

V roku 2018 vydal filmovú biografiu Jan Palach režisér Robert Sedláček. Film opisuje niekoľko posledných mesiacov Jana Palacha a jeho prerod do rozhodnutia k šokujúcemu činu. Životopisnú drámu vysielame v nedeľu o 22:30 hod. na Jednotke.

25 50 75 90
Foto: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia