Úvod Novinky Osobnosti
Alžbetu II. pochovajú 19. septembra: Detaily poslednej rozlúčky
Alžbetu II. pochovajú 19. septembra: Detaily poslednej rozlúčky

Alžbetu II. pochovajú 19. septembra: Detaily poslednej rozlúčky

Veľká Británia sa pripravuje na najväčšiu policajnú a ochrannú operáciu vo svojich dejinách.

Kráľovná Alžbeta II. zomrela vo štvrtok 8. septembra 2022, o dva dni neskôr oficiálne vyhlásili za kráľa jej najstaršieho syna Charlesa, ktorý bude vládnuť ako Karol III.

Buckinghamský palác už potvrdil, že posledná rozlúčka a kráľovnou bude v pondelok 19. septembra.

Začne sa o 11:00 hod. miestneho času a konať sa bude vo Westminsterskom opátstve. Devätnásty september sa zároveň stal štátnym sviatkom.

Telesné pozostatky panovníčky, ktorá zomrela vo veku 96 rokov, následne prevezú do Kaplnky svätého Juraja vo Windsore, kde ich uložia do hrobu.

Do Londýna mieri aj Joe Biden či Ursula von der Leyenová

Rakva Alžbety II. bude od stredy 14. septembra vystavená so štátnymi poctami vo Westminster Hall, ktorá je najstaršou časťou Westminsterského paláca.

Bezpečnostné zložky plánujú najväčšiu policajnú a ochrannú operáciu v dejinách Spojeného kráľovstva. Prítomní budú politickí lídri z celého sveta aj členovia kráľovských rodín.

Očakáva sa príchod amerického prezidenta Joea Bidena, francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, predsedníčky Európskej únie Ursuly von der Leyenovej, údajne by mal prísť aj japonský cisár Naruhito.

Londýn bude čeliť obrovskému náporu ľudí. Plánovaný je aj smútočný sprievod s pozostatkami Alžbety II. ulicami Londýna, následne ich vystavia v spomínanej Westminster Hall.

Aktuálne informácie prinesie spravodajský portál spravy.rtvs.sk, sledujte tiež našu spravodajskú televíziu RTVS 24.

25 50 75 90
Zdroj: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia