Úvod Novinky Osobnosti

Legendárny profesor Hričovský odhaľuje tajomstvá dlhovekosti

Náš známy pomológ dáva tipy na pevné zdravie.

Legendárny profesor Hričovský odhaľuje tajomstvá dlhovekosti

Takto pred rokom sme na obrazovkách Dvojky sledovali gratulácie prof. Ivanovi Hričovskému k životnému jubileu.

Jedno jablko denne

Pred rokom prof. Ivan Hričovský prezradil, že receptom na dlhý život je zjesť jedno jablko denne:

„V starom anglickom porekadle: an apple a day keeps the doctor away – jablko denne udrží lekára od teba ďaleko – je kus pravdy. Jedno jablko obsahuje rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Oba druhy vláknin redukujú hladinu cholesterolu a znižujú riziko tvrdnutia ciev, mozgovej porážky, srdcového infarktu. Nerozpustná jablčná vláknina odstraňuje LDL z tela, kým rozpustná vláknina pektín znižuje množstvo LDL cholesterolu vzniknutého v pečeni.“

S kamerou sa za pánom profesorom opäť vybral moderátor Farmárskej revue Ján Škorňa a našiel ho aj v zime v záhrade. Pán profesor Ivan Hričovský poprial divákom úspešný Nový rok 2023 a pridal ďalšie zo svojich skúseností:

„Prajem vám, aby ste dopestovali dostatok ovocia, zeleniny a hrozna, lebo to, čo dopestujeme doma, je ďaleko kvalitnejšie, ako to, čo dovážame. Tá kvalita prichádza z miestnych pomerov a aj z toho, že to robíme bez veľkých chemických zásahov.“

Teraz režte vrúble kôstkovín

Hričovský-RTVS

Momentálne odporúča pre záhradkárov rezať vrúble kôstkovín, ako sú čerešne, višne, marhule, broskyne, ringloty, slivky a vrúble egrešov ríbezlí. Moderátorovi Jánovi Škorňovi prof. Ivan Hričovský ukázal:

„Január a február sú vhodné na odber vrúbľov. Použijeme jednoročné výhony, ktoré skrátime na 15 cm a hlboko ich dáme v pivnici do piesku asi do dvoch tretín. Piesok má byť vlhký a takýto vrúbeľ použijeme na vrúbľovanie v marci, prípadne v apríli, či začiatkom mája, keď je ešte miazga pod kôrou. Má to význam aj pri čiernych ríbezliach a pri kiwi. Nezabudnite na vrúble egrešov, ktoré potom môžete štepiť na ríbezľu zlatú.“

Ako sa to robí, si pozrite z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90