Úvod Novinky Osobnosti
Tamara Chlebová má 80 rokov. Zábavu robila s Krajíčkom aj Skrúcaným
Tamara Chlebová má 80 rokov. Zábavu robila s Krajíčkom aj Skrúcaným

Tamara Chlebová má 80 rokov. Zábavu robila s Krajíčkom aj Skrúcaným

Silvestrovské a iné zábavné relácie sa bez nej nezaobišli dlhé desaťročia.

Meno Tamary Chlebovej znelo z éteru dlhé desaťročia, keď v Slovenskom rozhlase pripravovala obľúbené zábavné programy.

Samoobsluha zábavy s Ivanom Krajíčkom

Ivan-Krajíček-TASR

Tamara Chlebová sa narodila v Bratislave 19. septembra 1943 a tu aj v roku 1981 absolvovala odbor Výchova a vzdelávanie dospelých na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského.

Humor je Tamare Chlebovej zrejme vrodený, lebo podľa jej slov:

„Bola som večne usmievavé dieťa. Radosť a najmä smiech ma napĺňali šťastím. Som od narodenia veselá kopa.“

V Slovenskom rozhlase pracuje od roku 1970. Začínala najprv s písaním scenárov vzdelávacích programov pre materské školy. Zároveň prispievala do časopisov Materská škola a Predškolská výchova, na čo spomína:

„Robili sme vysielania pre materské školy, ktoré sa podľa toho učili a tam si ma všimol šéf rozhlasovej zábavy Peter Hrnčiar, ktorý mi ponúkol prácu redaktorky.“

Na sociálnej sieti sa objavila spomienka z vianočnej besiedky z roku 1961, kedy pôsobila ako učiteľka v Materskej škole. Aj po vyše 60-tich rokoch na ňu spomínajú s vďakou jej žiaci.

Na začiatku rozhlasového pôsobenia pripravovala kvízy ako Medzníky, Zrod a Letokruhy.

Spolu s Petrom Hrnčiarom vysielala naživo telefonickú kvízovú hru o remeslách Kto je lepší?

Ivan Krajíček a Ivan Krivosudský šestnásť rokov moderovali reláciu Samoobsluha zábavy, ktorú pripravovala práve Tamara Chlebová.

Účinkovali tu populárni slovenskí, ale aj českí herci a zabávači.

Preplnené domy kultúry v poradovníku

Štefan-Skrúcaný-Martin-Baumann-TASR

Autorsky do relácie prispievali významní známi humoristi. Pritom relácia sa nahrávala aj verejne nielen na Slovensku či v Čechách, ale aj na Ukrajine, kde v tom čase Slováci pracovali na výstavbe plynovodu.

Od roku 1970 odvysielala množstvo zábavných relácií, humoristicko-satirických pásiem, kabaretných a estrádnych programov.

Medzi vrcholy zábavných programov v rozhlase patrili nesporne verejné nahrávky silvestrovských programov, ktoré autorsky pripravovala do vysielania.

Tamara Chlebová k tomu dodala:

„Tých silvestrovských programov bolo za tie roky určite vyše tridsať. Verejné nahrávky ma veľmi energicky nabíjali. Nemohla som po nich ani zaspať. Chodili sme s kolektívom umelcov po celom Slovensku. Mala som poradovník, kam sa mi hlásili Domy kultúry, ktoré nás chceli vidieť. Publikum bolo vždy preplnené a požiarníci protestovali, že sa tam ľudia tlačili aj postojačky.“

Spolupracovala s rozhlasmi v Prahe a Ostrave. Niekoľko rokov pripravovala gala programy Haló, Praha – tu Bratislava a obdobne Haló, Ostrava – tu Bratislava.

Bola redaktorkou humoristicko – satirickej relácie Rádiohumor, kde moderátor Štefan Skrúcaný predstavoval v pásme vtipných rozhovorov našich humoristov, autorov a hercov.

Ako Tamara Chlebová skromne spomína:

„To všetko, čo som dosiahla, bolo vďaka tomu, že som mala šťastie spolupracovať s úžasnými umelcami, akými boli Ivan Krajíček, František Dibarbora, Magda Paveleková, Eduard Bindas a mnohí ďalší aj z radov spevákov ako Pavol Hammel, či aj z Čiech Hanka Zagorová, odkiaľ prišli aj humoristi a herci ako Luděk Sobota, Miroslav Horníček, Vláďa Hron a iní.“

Minizábavník Magdy Pavelekovej a aj s Ivanom Letkom

Tamara-Chlebová-Magda-Paveleková-archív

Rovnako dvadsať rokov pripravovala vysielaný populárny nedeľný zábavník Echorádio, ktorý patril za ten čas k najpopulárnejším zábavným programom.

Spolupracovala na výrobe jednotlivých relácií a zábavných programov s celou plejádou humoristov a autorov ako Viktor Kubal, Zdeno Luknár, Milan Lasica či Július Satinský.

Vystupovali tu a autorsky spolupracovali aj Marián Labuda, Dušan Tarageľ, Marta Sládečková, Michal Dočolomanský, Roman Féder a iní.

Ale aj Stano Štepka, Ján Snopko, Marián Grebáč, Ján Grexa, Emil Benčík, Vladimír Nosáľ a mnohí ďalší.

Jubilantke vo vysielaní zablahoželali kolegovia z Rádia Regina aktuálne práve na 80. narodeniny, keď Martin Jurčo s ňou pripravil spomínanie na prežité rozhlasové roky.

Tamara Chlebova má 80 rokov Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tamara Chlebová pripravovala aj mnohé štúdiové nahrávky ako Minizábavník Magdy Pavelekovej, S humorom len tak letkom s Ivanom Letkom a ďalšie.


Neuveriteľné je, že Tamara Chlebová stále pracuje pre RTVS, kde pre Rádio Pyramída pripravuje autorskú zábavnú reláciu, o čom povedala:

„Už som chcela skončiť, ale pán generálny riaditeľ Ľuboš Machaj ma prehovoril, tak pokračujem ďalej.“

Za svoju prácu dostala rad ocenení ako v Bratislave tak aj v Prahe, ale podľa slov Tamary Chlebovej v živote si vždy cenila niečo iné:

„Najväčšou cenou pre mňa je, ak vidím, že sa ľudia zabávajú a pritom zabúdajú na chvíľu na každodenné problémy. Pritom to, čo som robila, bavilo aj mňa.“

Aj RTVS sa pripája s gratuláciou k jubileu Tamary Chlebovej a praje jej veľa síl najmä pri príprave ďalšej rozhlasovej zábavy.

25 50 75 90
RTVS - Martin Jurčo, TASR, FB, archív

Živé vysielanie ??:??

Televízia