Úvod Novinky Osobnosti
Zomrel Igor Bázlik. Legendárny hudobný skladateľ mal 81 rokov
Zomrel Igor Bázlik. Legendárny hudobný skladateľ mal 81 rokov

Zomrel Igor Bázlik. Legendárny hudobný skladateľ mal 81 rokov

Jeho piesne spievali Karol Duchoň, Marika Gombitová, Eva Kostolányiová, Ivan Krajíček, Jana Kociánová, Helena Blehárová, Peter Stašák a mnohí iní.

Ako na stránke na sociálnej sieti informoval redaktor a moderátor RTVS Martin Jurčo vo veku 81 rokov zomrel v sobotu 18. novembra 2023 legendárny hudobný skladateľ Igor Bázlik.

Ovplyvnil generácie poslucháčov

bazlik_igor_01.jpg

Igor Bázlik sa narodil 5. decembra 1941 v Banskej Bystrici a kompozíciu študoval u Alexandra Moyzesa.

Hudobný skladateľ Igor Bázlik zložil viac ako dvetisíc skladieb pre mnohých slovenských interpretov.

Jeho piesne spievala Marika Gombitová, Marcela Laiferová, Marcela Molnárová, ale aj Eva Kostolányiová, Jana Kociánová, Helena Blehárová, Monika Stanislavová či Ivan Krajíček, Karol Duchoň, Peter Stašák a množstvo ďalších slovenských interpretov.

Hudobne ovplyvnil celé generácie poslucháčov. Po absolvovaní Konzervatória v Bratislave a následne VŠMU, ktorú ukončil v roku 1966 sa stal hudobným redaktorom Česko - Slovenského rozhlasu v Bratislave.

Tu pôsobil do roku 1979 ako hudobný režisér, ale zároveň ho verejnosť poznala ako hudobného skladateľa, dirigenta, hráča na klávesových nástrojoch.

Dvojka na pamiatku odvysiela

Igor Bázlik.jpg

Bol autorom dvoch opier a štyroch muzikálov, z ktorých v muzikále Plné vrecká peňazí (1975) na Novej scéne vystupovali Milan Lasica a Július Satinský, pričom scénar napísal Ivan Solovič.

Bol autorom hudby k detskému opernému muzikálu Polepetko, ktorého autorom bol Peter Stoličný a texty piesní napísal Ján Štrasser.

Osobnosť Igora Bázlika si RTVS pripomenie práve touto televíznou hudobnou komédiou Polepetko v pondelok 20. novembra na Dvojke o 10.30 h.

Získal množstvo ocenení

Bázlik Igor TASR.png

Zložil množstvo scénickej hudby k činohrám, rozhlasovým a televíznym hrám ako aj hudby k filmom.

V rokoch 1975 až 2005 zložil hudbu asi k 450 animovaným filmom - Večerníčkom pre deti.

Za svoju tvorbu získal množstvo ocenení, medzi ktorými nechýbali ani ocenenia prestížnej Bratislavskej lýry.

Striebornú lýru získal v roku 1977 za skladbu Pieseň z obloka v interpretácii Mariky Klesniakovej. Bronzovú lýru mal za pieseň Chvála humoru, ktorú spievali Karol Duchoň a Eva Kostolányiová, pričom text napísal Tomáš Janovic.

Naposledy dostal od Bratislavského samosprávneho kraja Cenu Samuela Zocha v roku 2020. Bol však držiteľom Veľkej ceny Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA) za rok 2016, ocenili ho aj Identifikačným kódom Slovenska v roku 2011 a v roku 2019 mu udelili za mimoriadny prínos do folklórneho umenia Cenu Karola Tonkoviča.

Silný vzťah k vážnej hudbe


Mal vzťah aj k vážnej hudbe od začiatku svojej hudobnej kariéry, keď v roku 1969 napísal Štyri črty pre sláčikové kvarteto a vystupoval až do vysokého veku na koncertoch so sólistami opery SND, ale doprevádzal aj známych huslistov ako napr. Miroslava Dudíka.

Bol spoluautorom Hymny Univerzity Mateja Bela, pričom text napísal Alojz Čobej.

Doprevádzal aj spevákov šansónov či židovských piesní. Upravoval ľudové piesne a skomponoval viaceré zborové skladby.

V roku 2008 zložil orchestrálnu skladbu Carpe Diem, ktorú napísal na objednávku Košickej filharmónie a tá s ňou vystupovala v Chile, Rakúsku či Česku.

Rovnako napísal aj skladby pre klavír a viaceré symfonické diela ako Symfonietta (1966), Musica Slovaca (1973), Smútočný pochod (1977) a Svadobný pochod (1977), Otče náš (2009), Príď, Duchu Svätý (2009), Štyri symfonické rozprávky (2021).

Jeho bratrancom je tiež hudobný skladateľ, klavírista, matematik a autor opery Peter a Lucia Miroslav Bázlik, ktorý je známy viacerými oratóiami, ale aj orchestrálnymi a komornými dielami.

Spolupracoval s orchestrami Ladislava Štaidla, Gustáva Broma, Karla Vlacha a inými.


Od roku 1979 pôsobil hudobný génius Igor Bázlik známy svojou žánrovou skladateľskou pestrosťou v slobodnom povolaní, ale aj ako pedagóg Konzervatória v Bratislave.

25 50 75 90
RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia