Úvod Novinky Osobnosti
Neuveriteľné, Ivan Trojan debutoval vo veku 59 rokov v basketbalovej lige
Neuveriteľné, Ivan Trojan debutoval vo veku 59 rokov v basketbalovej lige

Neuveriteľné, Ivan Trojan debutoval vo veku 59 rokov v basketbalovej lige

Herec obmedzil alkohol a fajčenie, aby si mohol zahrať prvoligový zápas.

Český herec Ivan Trojan debutoval vo veku 59 rokov v prvej basketbalovej lige.

Z herca športovec

Šarlatán - Ivan Trojan, Juraj Loj

Sedemnásobný držiteľ Českého leva nastúpil v 18. kole Kooperativa NBL v drese Opavy proti Písku a k triumfu úradujúceho majstra 105:94 prispel štyrmi bodmi.

Ivan Trojan strávil na palubovke celkom minútu a pol a tréner Opavy Petr Czudek vysvetlil, prečo bol pred zápasom nervóznejší než inokedy:

„Mal som zodpovednosť za Ivana a za výsledok. Rovnako za mužstvo, pre ktoré to tiež bolo ťažké. Spoluhráči vedeli, že ho musia medzi seba zapracovať, lebo do hľadiska prišlo najmenej tisíc ľudí len na Ivana a keby nehral, boli by oni a aj on sklamaní.“

Známy herec si chcel účasťou v zápase splniť sen, v minulosti si zahral druhú futbalovú ligu za svoj milovaný klub Bohemians Praha.

Ivan Trojan hrával basketbal v dorasteneckej lige, na prvoligový debut v tíme svojho kamaráta Petra Czudka sa snažil dôkladne pripravovať.

Herec pre web idnes.cz povedal:

„Dva mesiace som dodržiaval aj životosprávu, nepil som alkohol a veľmi som obmedzil fajčenie. Pred zápasom som tri dni nefajčil. Z toho je zrejmé, aký rešpekt som z toho zápasu mal.“

Duel s Pískom nebol pre Opavu vôbec jednoduchý.

O tom, že nešlo o žiadnu show, ale skutočný ligový zápas svedčí fakt, ako web idnes.cz zdôraznil, podľa vyjadrenia trénera Petra Czudka:

Nebola to exhibícia, veď Ivan hneď po príchode na ihrisko dostal ranu.“

Takto komentoval Petr Czudek narazenie so Sýkorom, po ktorom skončil herec s loptou mimo ihriska medzi roztlieskavačkami a loptu získalo mužstvo z Písku.

Aj herec, ktorý naskočil do hry trikrát, sa priznal, že si na tvrdosť hry musel zvyknúť:

„Po tomto narazení som sa spýtal rozhodcu, či to takto bude a on naznačil, že áno. Ale potom pískli aj nejaké fauly na mňa, takže dobre.“

Herec Ivan Trojan, ktorý si obliekol dres s číslom 60, naskočil už v prvej štvrtine za nepriaznivého stavu a po úvodných stratách vybojoval chybu a prvou premenenou šestkou rozbúril vypredanú opavskú halu.

Basketbalový triumf

Ivan-Trojan-idnes.cz

Celú situáciu Ivan Trojan komentoval slovami:

„Tú akciu mi Čouda (tréner Petr Czudek - pozn.) nakreslil a to celkom vyšlo.“

Neskôr premenil ďalšie tri trestné hody, celkom ich hádzal šesť.

Výťažok z vypredaného zápasu pôjde na podporu Klubu cystickej fibrózy, ktorého je Ivan Trojan dlhodobým patrónom.

Tréner Petr Czudek dodal, že herec bol pod veľkým tlakom:

„Ivan dostal darček k šesťdesiatke tak, že mohol hrať ostrý zápas. Nebolo to nič v štýle: 'Pán Ivan, poď doľava, poď doprava a daj si kôš'. Hráči Písku ho nešetrili, ale myslím, že to zvládol skvele. Naviac dal štyri body, čo je ako sen.“

Herec premenil štyri trestné hody zo šiestich, takže mal podľa trénera Petra Czudeka úspešnosť vyššiu ako trištvrte hráčov na palubovke:

„A tí sú za to platení.“

Dres Ivana Trojana Opava vydražila po zápase na spomínanú charitatívnu akciu za 70 911 českých korún.

25 50 75 90
TASR, foto: idnes.cz

Živé vysielanie ??:??

Televízia