Úvod Novinky Osobnosti
Marián Slovák má 75 rokov. Herec po kýchnutí prestal rozprávať a učil sa nanovo
Marián Slovák má 75 rokov. Herec po kýchnutí prestal rozprávať a učil sa nanovo

Marián Slovák má 75 rokov. Herec po kýchnutí prestal rozprávať a učil sa nanovo

Vďaka vlastnej usilovnosti a silnej vôli začal opäť hrať.

Významný slovenský herec, ktorého poznáme z desiatok filmov, divadla a z dabingu Marián Slovák pochopil už v detstve, čo je dôležité.

S cenou SOZA za starého otca

Marián-Slovák-SOZA-Pavel-Neubauer-TASR

Herec Marián Slovák sa narodil 8. januára 1949 v Bratislave v rodine známeho dirigenta Ladislava Slováka, ktorý sa s manželkou rozviedol, keď mal herec len tri a pol roka.

Rozpad rodiny mal dôsledky aj na jeho mamu, ktorá zomrela vo veku 42 rokov a Marián Slovák si už neskôr cestu k otcovi nenašiel.

Oporou sa mu stali starí rodičia, ktorí sa starali aj o jeho mladšiu sestru známu herečku Kamilu Magálovú.

Veľmi skoro teda Marián Slovák prišiel na to, čo je v živote dôležité a žije v pevnom rodinnom vzťahu s herečkou Evou Matejkovou.

Spolu majú tri deti a to futbalistu Samuela, druhý syn Stanislav je herec a režisér, dcéra Svetlana je herečkou.

Ako vnuk Marián Slovák prevzal v roku 2014 cenu udelenú jeho starému otcovi Štefanovi Némethovi – Šamorínskemu, ktorý bol ako hudobný skladateľ ocenený zápisom do Zlatej knihy Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA) in memoriam.

Návrat k profesii vďaka pevnej vôli

Slovak_Marian_01.jpg

Herec Marián Slovák ukončil strednú záhradnícku školu v Malinove a vyštudoval Vysokú školu múzických umení na odbore herectva v roku 1972, pričom mu učaroval ako hudobníkovi v mladosti bigbít.

V rokoch 1972-1991 bol členom Divadla Andreja Bagara v Nitre, potom v rokoch 1991-1995 dostal angažmán ako člen Činohry Novej scény v Bratislave.

Ako rozhlasový herec pôsobí desaťročia v rozhlasovej tvorbe, kde jeho výkony patria ku klenotom archívu Slovenského rozhlasu.

Neskôr od roku 1995 pôsobí na voľnej nohe s tým, že v roku 2013 vo veku 64 sa mu náhle zhoršil zdravotný stav, čo neskôr komentoval pre týždenník Šarm slovami:

„Najskôr som ležal v nemocnici so zápalom sedacieho svalu, ale deň nato, ako som prišiel domov, som si kýchol a stalo sa to. Z ničoho nič nastala mozgová porucha a odišla mi reč.“

Vďaka lekárom, ale najmä vlastnej silnej usilovnosti a vôli sa mu podarilo opäť začať rozprávať na takej úrovni, aby mohol opäť hrať.

Pre web Občianskeho združenia sekunda pre život, ktoré združuje pacientov po cievnej mozgovej príhode Marián Slovák vysvetlil, že si po návrate z nemocnice domov sám platil a cvičil s logopédom, aby sa opäť mohol vrátiť k svojej profesii:

„Pacient ide domov a nik sa už nezaujíma, či sa dohovorí a ako sa o seba dokáže postarať.“

Na javisku v Tisícročnej včele

Marián-Slovák-Henrich-Mišovič-TASR

Vlastnou silnou vôľou sa tak vycvičil, že už v lete 2013 mu Divadlo Andreja Bagara v Nitre ponúklo úlohu Sama Pichandu v muzikáli Tisícročná včela.

Za svoju umeleckú tvorbu získal Marián Slovák viacero významných cien a ocenení ako divadelné DOSKY za rok 1999 za postavu Tovjeho v inscenácii muzikálu Fidlikant na streche v Divadle Andreja Bagara v Nitre.

Ďalej získal Výročnú cenu Literárneho fondu v oblasti divadla za rok 2014, či Výročnú cenu Literárneho fondu v roku 2016 za dabing a mnohé ďalšie.

Vrátil sa aj pred kamery či do dabingového štúdia a užíva si rodinný život, keď s manželkou Evou Matejkovou tvoria v slovenskom šoubiznise stabilný pár už viac ako polstoročie.

25 50 75 90
TASR, Wikipédia, Korzár, sekundaprezivot.sk, Šarm

Živé vysielanie ??:??

Televízia