Úvod Novinky Osobnosti
Naša zlatá olympionička strelkyňa Zuzana Rehák-Štefečeková má 40 rokov
Naša zlatá olympionička strelkyňa Zuzana Rehák-Štefečeková má 40 rokov

Naša zlatá olympionička strelkyňa Zuzana Rehák-Štefečeková má 40 rokov

K obdivuhodným výkonom ju motivuje rodina a fakt, že je dvojnásobnou mamou.

V detstve Zuzana Rehák-Štefečeková začínala s tenisom, ale prestal ju tento šport zaujímať, tak sa v dvanástich rokoch vďaka otcovi dostala k športovej streľbe.

Z materskej rovno na olympiádu

Stefecekova_FB.mp4

Vrátila sa k súťaženiu z materskej dovolenky a vystrieľala na Letných olympijských hrách v Tokiu v roku 2021 pre Slovensko zlatú medailu.

Pritom Zuzana Rehák-Štefečeková stanovila nový olympijský a svetový rekord, ktorý sa nedá prekonať, ale už iba vyrovnať.

Športová strelkyňa a olympionička Zuzana Rehák-Štefečeková sa narodila 15. januára v Nitre a v piatich rokoch začala hrať tenis, ktorý ju po siedmich rokoch už nezaujímal.

Navštevovala základnú školu, kde sa hrával volejbal, v ktorom sa tiež nenašla, ale v dvanástich rokoch ju otec a milovník skeetu vzal na strelnicu.

Talent na športovú streľbu teda podedila po otcovi, ale postupne od skeetu sa začala venovať trapu.

Vyštudovala misijnú a charitatívnu prácu na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave.

Ešte v juniorskom veku obsadila v roku 2003 na majstrovstvách sveta 3. miesto.

Na Letných olympijských hrách 2008 v Pekingu získala v streľbe v disciplíne trap striebornú medailu a v roku 2010 v Mníchove ako prvá Slovenka získala titul majsterky sveta.

Na Letných olympijských hrách 2012 v Londýne zopakovala úspech z Pekingu a opäť si vystrieľala striebornú olympijskú medailu.

Nasledovali materské povinnosti po vydaji za Milana Reháka, s ktorým má dvoch synov Nathana a Noaha.

Po návrate na športové súťaže rovno z materskej dovolenky sa jej na Letných olympijských hrách 2020 v Tokiu, ktoré sa konali v roku 2021, podarilo získať zlatú medailu.

Zároveň výkonom 125 zo 125 možných vytvorila v kvalifikácii nový svetový rekord a finále vyhrala výkonom 43 z 50, čím sa stala zlatou olympijskou víťazkou.

V chorvátskom Osijeku si v septembri 2023 vystrieľala na Majstrovstvách sveta bronz a najmä miestenku na Letné olympijské hry 2024 v Paríži.

Tréner úspešnej športovkyne

Zuzana Rehák-Štefečeková_TASR.jpg

Tréner našej zlatej medailistky Branislav Slamka o finále pre web Slovenského olympijského výboru olympic.sk povedal:

„Pred finále som hovoril, že budem rád, ak Zuzka získa akúkoľvek medailu. Keď v súťaži ostala už len ona s Američankou, veľmi som si želal, aby to dotiahla do zlatého konca. Víťazstvom som si nebol istý až do posledného Zuzkinho výstrelu, lebo Kayle Browningová sa jej držala ako kliešť. Stačila jediná chybička a mohlo sa strieľať ďalej.“

Pritom tréner Branislav Slamka prešiel cestu k zlatu so Zuzanou Rehák-Štefečekovou od jej dvanástich rokov.

Preto ju dôkladne pozná a vie, ako Branislav Slamka zdôraznil, že rodina má na našu zlatú olympioničku pozitívny vplyv.

Potvrdila to aj samotná strelkyňa, keď pre web olympic.sk Zuzana Rehák-Štefečeková povedala o dni, keď vybojovala zlatú medailu, čo jej dodávalo sily:

„Synovia mi poslali motivačné videá, ktoré som si púšťala aj pred finále. Obaja skákali a kričali mama. Pred finále som písala manželovi, že hocičo sa stane, najväčšie zlato už mám doma.“

Strelkyňa Zuzana Rehák-Štefečeková tak obdivuhodne dokáže zladiť rodinné povinnosti matky so športovými nárokmi, aké sú kladené na vrcholových športovcov. 25 50 75 90
TASR, RTVS, olympic.sk

Živé vysielanie ??:??

Televízia