Úvod Novinky Osobnosti
Bridget Fondová má 60 rokov. Zo sexsymbolu sa stala ženou v domácnosti
Bridget Fondová má 60 rokov. Zo sexsymbolu sa stala ženou v domácnosti

Bridget Fondová má 60 rokov. Zo sexsymbolu sa stala ženou v domácnosti

Herečku preslávil reinkarnačný filmový trhák Malý Budha a vek prijíma s eleganciou.

Na celom svete známa filmová rodina si pripomína narodeniny Bridget, keďže jej dedom bol Henry, otcom Peter a tetou Jane Fondová, pričom krstným otcom herečky bol nemenej známy herec Larry Hagman zo seriálu Dallas.

Vo filme Škándál s Joanne Whalleyovou

Bridget-Fondová-Joanne-Whalleyová-Scandal-Insta

Otec Peter Fonda dal dcére meno po svojej starej láske herečke Margaret Sullavan Bridget Hayward, ktorá len 21 ročná spáchala samovraždu.

Celým menom Bridget Jane Fonda sa narodila 27. januára 1964 v Los Angeles v Kalifornii herečke Susan Parsons Brewer, ktorá sa so slávnym Petrom Fondom rozviedla.

Herečka Bridget Fondová vyštudovala dievčenskú školu vo Westlakeu a herecký talent využila na štúdium v Actors Studiu Leea Strasberga. Už počas štúdia hrala v divadle v New Yorku.

Pred kamerou sa však Bridget objavila už v piatich rokoch vďaka režisérovi Dennisovi Hopperovi v kultovom filme Bezstarostná jazda, v ktorom hlavnú rolu stvárnil jej otec Peter Fonda.

Už ako dospelá stvárnila hlavnú postavu v komédii Partners (Partneri) z roku 1982.

Ďalšie hlavné postavy si zahrala v romantickej komédii You Can´t Hurry Love (Lásku neurýchliš, 1988) a v dráme Scandal (Aféra Profumo, 1989).

Naplno zabodovala v Malom Buddhovi

Bridget-Fonda-Bernardo-Bertolucci-Little-Buddha-Insta

Ako vyhľadávaná herečka sa definitívne etablovala po tom, ako stvárnila novinárku Grace Hamiltonovú v treťom pokračovaní legendárneho Krstného otca (1990), ktorého režíroval Francis Ford Coppola.

Po tomto úspechu sa v hlavných úlohách predstavila v trilery Spolubývajúca (Single White Female, 1992), v snímke Singles (1992) či v akčnom filme Zabijak (Point of No Retur, 1993).

Tibetskí budhistickí mnísi z kláštora v Bhutáne vedení lámom Norbuom hľadajú dieťa, ktoré je znovuzrodeným budhistického učiteľa lámu Dodžeho a nájdu ho aj v americkom chlapcovi zo Seattlu.

Taký je v skratke obsah slávneho filmu Malý Buddha, v ktorom režisér Bernardo Bertolucci zveril v roku 1993 titulnú postavu matky dieťaťa zo Seattlu práve Bridget Fondovej, čím sa stala ešte viac známou po celom svete.

S De Nirom v Tarantinovom filme Jackie Brown

Bridget-Fonda-Robert-de-Niro-Quentin-Tarantino-1997-Jackie-Brown-Insta

Nasledovala komédia po boku Anthony Hopkinsa režiséra Alana Parkera z roku 1994 Vitajte vo Wellville.

Po boku Nicolasa Cagea sa predstavila v snímke Môže sa to stať aj vám (It Could Happen to You, 1994).

Russell Crowe jej sekundoval vo filme Neobratné kúzlo (Rough Magic, 1995). Al Pacino a John Cusack boli jej filmovými partnermi zasa v trilery Vyšší záujem (City Hall, 1996).

Kritici ocenili jej stvárnenie Melanie Ralstonovej, jednej z vedľajších postáv v snímke Jackie Brownová (1997), ktorú režíroval kultový americký režisér Quentin Tarantino.

V kriminálnej dráme si Bridget Fondová zahrala po boku Roberta de Nira či Samuela L. Jacksona.

Vážna autonehoda zabrzdila jej kariéru

Bridget-Fondová-lemon-Insta

V hlavnej úlohe sa predviedla aj v trilery Manželstvo s nepriateľom (Break Up, 1998), v ktorom jej sekundoval nemenej známy Kiefer Sutherland.

Hlavnú postavu stvárnila tiež v akčnej dráme Bozk draka (Kiss of Dragon, 2001) či v komédii The Whole Shebang (2001). Naposledy sa predstavila v televíznom filme Snow Queen (Snehová kráľovná) z roku 2002.

V roku 2003 utrpela v dôsledku autonehody zlomeninu stavca. Od 29. novembra 2003 je jej manželom skladateľ populárnej a filmovej hudby Danny Elfman, ktorý o. i. zložil na celom svete známu zvučku z animovaného seriálu The Simpsons (Simpsonovci).

Herečka Bridget Fondová prerušila svoju hereckú kariéru a v roku 2005 porodila syna Olivera Henry Miltona.

Navždy mladá vďaka filmu

Bridget-Fondová-stayhome-Insta

V súčasnosti po vážnom zranení chrbtice a nemožnosti cvičiť sa utiahla do súkromia a ako napísal český blesk.cz:

„Zo štíhleho dievčaťa je dnes prešedivená pani v rokoch, v ktorej by už málokto poznal filmovú partnerku Roberta de Nira, Russella Crowea a ďalších krásavcov deväťdesiatych rokov, ale šediny skôr či neskôr pribudnú každému a Bridget ich nosí s ľahkým a milým úsmevom.“

Takže hoci sa zo sexsymbolu stala ženou v domácnosti svojho manžela, ktorý je aj dvorným skladateľom hudby k filmom Tima Burtona a filmových trhákov Batman, Spiderman či k seriálu Zúfalé manželky, starnutie prijíma s eleganciou.

25 50 75 90
TASR, csfd.cz, @bridgetfondafan, blesk.cz, imbd.com

Živé vysielanie ??:??

Televízia