Úvod Novinky Osobnosti
Oprah Winfreyová má 70 rokov. Miliardárka sa obliekala pre chudobu do vreca
Oprah Winfreyová má 70 rokov. Miliardárka sa obliekala pre chudobu do vreca

Oprah Winfreyová má 70 rokov. Miliardárka sa obliekala pre chudobu do vreca

V deviatich rokoch bola prvýkrát znásilnená a otehotnela vo veku štrnásť rokov.

Herečku, moderátorku a producentku Oprah Winfreyovú uvádzajú medzi najvplyvnejšími ľuďmi sveta.

Viacero cien Emmy a Zlatý glóbus

Madonna-Oprah-Winfrey-TASR

Moderátorka patrí k najbohatším Afroameričanom s najväčším komerčným úspechom od 80. rokov po súčasnosť.

Zároveň je však Oprah Winfreyová známa ako veľká filantropka a podporuje množstvo charitatívnych projektov.

Za svoju prácu získala viackrát opakovane nielen nominácie, ale priamo prestížne ocenenia Emmy nielen za svoju The Oprah Winfrey Show a má ich vyše tridsať.

Na odovzdávaní Zlatých glóbusov 2018 zažiarila Oprah Winfreyová, keďže získala čestné ocenenie Cecil B. DeMille a vo svojej inšpiratívnej reči cenu venovala všetkým ženským obetiam týrania a nespravodlivého zaobchádzania.

Cenu odovzdáva Hollywoodska asociácia zahraničných novinárov (HFPA) od roku 1952 za „mimoriadny prínos do sveta zábavy“ a je to čestný Zlatý glóbus, ktorý má okrem Oprah Winfreyovej celý rad osobností ako o. i. Walt Disney (1953), Fred Astaire (1961), John Wayne (1966), Alfred Hitchcock (1972), Elizabeth Taylor (1985), Audrey Hepburnová (1990), Sophia Lorenová (1995), Barbara Streisandová (2000) a mnohí ďalší.

Klasický príklad amerického sna

The-Oprah-Winfrey-Show-FB

Herečka, moderátorka a producentka Oprah Gail Winfreyová sa narodila 29. januára 1954 do chudobnej rodiny v obci Kosciuske v Mississippi a predstavuje klasický príklad amerického sna.

Cesta Oprah Winfreyovej nebola ľahká. V deviatich rokoch ju prvýkrát znásilnili a v štrnástich rokoch otehotnela, pričom jej syn krátko po pôrode zomrel.

Potom sa presťahovala do Tennessee a Oprah Winfreyová sa zamestnala v miestnom rádiu.

Popri dokončení strednej školy v devätnástich rokoch pracovala už v miestnej televíznej stanici, kde moderovala večerné správy.

Vďaka jej emotívnemu prejavu moderovania správ sa dostala do dennej talkshow o ľuďoch.

Popularita programu vyniesla chicagské podpriemerné štúdio na prvé miesta popularity v sledovanosti a Oprah Winfreyová založila vlastnú produkčnú medzinárodnú spoločnosť.

Za dvadsaťpäť rokov najsledovanejší program

Oprah-show-Insta

Potom ukončila Tennessee State University a z rozhlasovej sa stala uznávanou televíznou moderátorkou.

Od premiéry v roku 1986 The Oprah Winfrey Show sa za dvadsaťpäť rokov stala najsledovanejším programom v televíznej histórii.

Účinkovala v rozličných seriáloch napríklad aj v populárnom Príbehu služobníčky (2018) podľa románovej predlohy Margaret Atwoodovej.

Získala filmové úlohy napr. u Stevena Spielberga vo filme podľa románu Alice Walkerovej Purpurová farba (1985), kde už za svoj filmový debut ju nominovali na Oscara a Zlatý glóbus.

Z filmu vznikol muzikál v produkcii Oprah Winfreyovej s premiérou na Broadwayi v roku 2005.

Pre film Milovaná režiséra Jonathana Demmeho v roku 1998 podstúpila simulačnú skúsenosť ako otrokyňa.

Prvá afroamerická miliardárka

Oprah-Winfreyová-FB

V roku 2008 podpísala ako predstaviteľka vlastnej produkčnej spoločnosti Harpo Films kontrakt s HBO.

Pokračovala v novej show na vlastnej televíznej stanici OWN Oprah Winfrey Network, ktorá existuje od roku 2011.

V roku 2021 vznikol britský dokumentárny životopisný film režisérky Roxane Schlumbergerovej s názvom Oprah Winfreyová: Za lepší život.

Vplyv, aký má na spoločnosť, má už vlastné pomenovanie ako „efekt Oprah“.

Tento životopisný film skúma životnú cestu Oprah Winfreyovej od vreca na zemiaky, do ktorého sa musela v detstve pre chudobu obliekať, až k bohatstvu a celosvetovému vplyvu.

Vo filme Oprah Winfreyová: Za lepší život zmapovali jej životný osud, keď sa stala z chudobného dieťaťa prvou afroamerickou miliardárkou.

S princom Harrym na obrazovke


V roku 2023 prijala Oprah Winfreyová úlohu v dokumentárnom seriáli 100 rokov Warner Bros., ktorý uvádzal Morgan Freeman ako rozprávač.

Spolu s Harrym princom z Walesu uvádzala Oprah Winfreyová dokumentárny seriál Moje neviditeľné ja v roku 2021, v ktorom spolu s princom debatovali o duševnom zdraví a uvádzali poučné príbehy z celého sveta.

Rovnako spolu s princom Harrym sa objavila aj v komediálnom filme Smrť roku 2021!, kde účinkovali aj kráľovná Alžbeta II., Karol III., či Megan, vojvodkyňa zo Sussexu, keďže šlo o komediálnu retrospektívu na rok 2021 pre Netflix. 25 50 75 90
oprah.com, @oprah, FB, csfd.cz, ČT, TASR, emmys.com

Živé vysielanie ??:??

Televízia