Úvod Novinky Osobnosti
Pelíšky, Pupendo, Knoflíkáři. Eva Holubová o legendárnej posteľnej scéne v Pelíškoch
Pelíšky, Pupendo, Knoflíkáři. Eva Holubová o legendárnej posteľnej scéne v Pelíškoch

Pelíšky, Pupendo, Knoflíkáři. Eva Holubová o legendárnej posteľnej scéne v Pelíškoch

Jedna z najznámejších českých herečiek má 65 rokov.

Poznáme ju z klasických českých filmov, v ktorých sa uplatnil aj jej komediálny talent, ale sama Eva Holubová si najviac cení spoluprácu s režisérom Tomášom Vorlom, ktorého snímky viac oceňuje odborná kritika ako široká verejnosť.

Držiteľka prestížneho Českého leva (2000, za film Ene bene) herečka Eva Holubová, rodená Šafrová sa narodila 7. marca 1959 v Prahe do rodiny komunistického funkcionára, ktorého preradili po roku 1968 za robotníka a mama bola účtovníčka.

hercová-misia-Eva-Holubová-František-Iván-TASR.jpg

Po maturite vystriedala viacero zamestnaní ako učiteľka v materskej škôlke či vychovávateľka v školskej družine, ale aj ako pomocná sila v zdravotníctve.

Kultové pikantné Pelíšky

Jednu z najznámejších a najuznávanejších českých herečiek prijali na DAMU až na tretí pokus v roku 1981, pričom jej spolužiakmi, s ktorými často dodnes hráva o. i. boli Karel Roden, Ivana Chýlková či Jitka Asterová. Umelecké smerovanie Evy Holubovej ovplyvnila ešte na gymnáziu avantgardná divadelná scéna Sklep, kde začala účinkovať.

Napriek viacerým filmom, keď v celovečernom snímku sa objavila už v roku 1981 (Kopretiny pro zámeckou paní) sa jej kariéra odvíja najmä od legendárneho filmu plného čierneho humoru Petra Zelenku Knoflíkáři (1997). O rok na to ju Jan Hřebejk obsadil do českej klasiky Pelíšky.

Na posteľnú scénu, kde ako filmová učiteľka Eva slobodná matka s dieťaťom, pre ktorého hľadá otca v podobe riaditeľa školy (Saša Mašľáň) v podaní Jaroslava Dušeka si zaspomínala pre kosiceonline.sk s typickým komickým úsmevom a spomínanú scénu nájdete aj vo videu vyššie:

Bolo tam napísané, že učiteľka a Saša Mašláň spolu popíjajú, zatancujú a zopár bodiek. Opýtala som sa, čo je to tých zopár bodiek. Hřebejk povedal: „Veď máš deti.“ Ja som povedala: „To ja viem, ale kam až chcete zájsť?“ On povedal: „Záleží, kam nás pustíš.“ Dušek povedal: „Neboj sa, ja pôjdem len na kraj,“ čo ma úplne vydesilo, pretože viem, že on je schopný všetkého. Tak som si doma vzala dvoje nohavičky. Hovorila som si, že ak jedny dá dole, tak bude dávať dole aj tie druhé. To mi nevadilo, štáb sa teda pozrie, ale oni to budú musieť stopnúť, lebo ženy nenosia dvoje nohavičky. On mi tesne pred tou scénou povedal, že nech sa nebojím, že má kondóm. Tak som si dala na seba ešte sťahovaciu bielizeň, ktorú tam mala Simona Stašová. Vôbec neviem, ako sa mi to podarilo, lebo ich museli nastrihávať a dve ženy dávať dole.“

Manžel tajomný ako pani Columbová

Po úspechu Pelíškov režisér Jan Hřebejk obsadil Evu Holubovú aj do ďalšieho už klasického českého filmu Pupendo (2003). Celkovo herečka účinkovala vo vyše stovke filmov a v množstvách televíznych filmov či seriálov. Okrem Českého leva má desiatky ďalších ocenení, keď napr. za hlavnú postavu v komédii Účastníci zájazdu (2006) získala cenu na festivale Tribeca v New Yorku, ale aj ocenenie za doterajšiu prácu Hercova misia na Medzinárodnom filmovom festivale v Košiciach (2023).

vpravo-dcera-Karolína-Holubová-František-Iván-TASR

Herečka Eva Holubová tvorí stabilný dlhoročný manželský pár s výtvarníkom Miroslavom Zdeňkom, s ktorým ju v USA do sobáša nahovorila legenda svetovej kinematografie českého pôvodu režisér Miloš Forman. Na verejnosti sa však spolu neukazujú, ale chodí tam Eva Holubová s dcérou Karolínou, ktorá pre web pluska.sk povedala: „Otec je taká naša pani Columbová.“

Pre idnes.cz herečka Eva Holubová zasa o manželskom vzťahu prezradila:„Môj muž hovorí, že sme si ostali. Stretli sme sa na dne, unavení zo sebadeštrukcie, ktorá navyše stále neprichádzala. V stave, kedy sme ani jeden už nemali dôvod pred sebou samými alebo pred sebou navzájom niečo predstierať. Manželovi bolo bohato dopriate zmyslu pre humor. Rád sa smeje a mňa baví ho rozosmievať.“

Manželia spolu vychovali dvojčatá dcéru Karolínu a syna Adama.

25 50 75 90
Zdroj: TASR, idnes.cz, 1pluska.sk, has

Živé vysielanie ??:??

Televízia