Moderátorka relácie Veľkou lyžicou Octavia McKenzie žije na Slovensku už dlho. Veľmi sa jej tu páči a najmä jej u nás chutí. Aké sú najväčšie rozdiely medzi našou a juhoafrickou kuchyňou, odkiaľ pochádza?
„My nemáme takú drsnú zimu a nemáme toľko spôsobov, ako urobiť zemiaky. Len hranolky a zemiakovú kašu. Jeme mäso, ktoré nemá toľko tuku. U vás je bravčové veľmi populárne, u nás skôr hovädzie, kuracie a ryba,“ povedala nám.
Tým, že je u nich omnoho teplejšie podnebie, majú veľa šalátov, rýb a ich kuchyňa je viac stredomorská. A čo jej na Slovensku z jedla najviac chýba? „Dobrá čerstvá ráno ulovená ryba a ešte sušené hovädzie mäso, to by som jedla stále,“ hovorí.
Ak sa vám fotografia nezobrazuje správne, obnovte stránku
Keďže je momentálne mamička 10-mesačného bábätka, u nich doma prevláda kašovité jedlo. Rada však experimentuje. „Vyberiem recept, do toho niečo vymyslím, nič nevarím dvakrát,“ dodala.
RTVS online
Zo slovenských jedál si pochvaľuje čiernohorský rezeň, šúľance a samozrejme halušky. A to najmä s bryndzou, slaninou a poriadne veľa masti. Reláciu Veľkou lyžicou sledujte v nedeľu o 18.15 na Jednotke alebo v našom archíve.
25 50 75 90