Úvod Novinky Osobnosti
Kozmonaut Ivan Bella: So zubatou na krídle som sa naučil žiť. Človek nesmie mať strach
Kozmonaut Ivan Bella: So zubatou na krídle som sa naučil žiť. Človek nesmie mať strach

Kozmonaut Ivan Bella: So zubatou na krídle som sa naučil žiť. Človek nesmie mať strach

Slovenský kozmonaut nám porozprával o príprave do vesmíru, aj najťažších momentoch.

Ivan Bella je bývalý slovenský stíhací pilot a prvý Slovák, ktorý vyletel do vesmíru. Stalo sa tak v roku 1999. Vo vesmíre vtedy strávil viac ako sedem dní. „Príprava aj samotný let boli veľmi náročné. Tieto krátke lety sú náročné, pretože organizmus je vystavený obrovskému stresu. Sotva sa adaptuje na ten bezváhový stav a podmienky kozmického letu, už sa začína pripravovať na návrat na zem a opäť ten istý šok,“ priblížil pre Rádio Slovensko kozmonaut, podľa ktorého je let do vesmíru náročný fyzicky, ale aj psychicky.

Vzlez versmírnej lode, máj 2020

Celý rozhovor si môžete vypočuť na tomto odkaze.

Náročná príprava trvala zhruba jedenásť mesiacov. A hoci by sa nezainteresovanému človeku mohla táto doba javiť ako dostatočne dlhá, Ivan Bella má iný názor: „Mali sme strašne málo času. Bežne sa ruskí kozmonauti pripravujú zhruba päť rokov,“ uviedol.

Ivan Bella prezradil, že ako milovník adrenalínu pred odletom nepociťoval zvýšený stres ani strach. „Ja som mal vždy rád adrenalínové aktivity, športy. Takže som si hranicu toho strachu posúval spoločne s tým, ako sa posúvali moje schopnosti – fyzickej, psychickej aj mentálnej záťaže. Lietal som ako nadzvukový stíhací pilot, naučil som sa kooperovať so zubatou na krídle,“ porozprával Ivan Bella, podľa ktorého človek nesmie mať strach. „Človek musí mať rešpekt. Strach ho núti robiť chyby, zväzuje ho a narúša jeho koncentráciu.“

25 50 75 90
FOTO: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia