Úvod Novinky Osobnosti
Zomrel Vlastimil Harapes. Český tanečník, režisér a herec mal 77 rokov
Zomrel Vlastimil Harapes. Český tanečník, režisér a herec mal 77 rokov

Zomrel Vlastimil Harapes. Český tanečník, režisér a herec mal 77 rokov

Tlieskal mu svet a v Bratislave bol šéfom baletu.
Podľa informácií hovorcu českého Národného divadla Tomáš Staněk vo veku 77 rokov zomrel 15. mája v Prahe známy tanečník a režisér aj herec Vlastimil Harapes: „Opustil nás po krutej a intenzívnej chorobe emeritný sólista Baletu Národného divadla Vlastimil Harapes.“

Naposledy vydýchol podla mediálneho webu blesk.cz na pľúcom oddelení na Karlovom námestí potom, ako mu mali diagnostikovať rakovinu pľúc. Na pľúcne oddelenie ho mali previezť pred týždňom kvôli silnému kašľu a celkovej slabosti.

Zmena programu RTVS


RTVS so zármutkom prijala správu o úmrtí legendy baletu a herca Vlastimila Harapesa. Jeho výraznú osobnosť si pripomenieme na Dvojke v stredu 15. mája o 20 h v relácii Anjeli strážni.

Tanečné defilé baletu.png

Rómeom dvadsať rokov


Umelec sa narodil 24. júla 1946 v Droužkoviciach pri Chomutove ako šieste dieťa v rodine a jediný chlapec, pričom odmalička miloval pohyb. V roku 1965 absolvoval tanečné konzervatórium v Prahe a ďalej študoval v Petrohrade v baletnej škole Malého akademického divadla. Od roku 1966 bol členom baletu českého Národného divadla v Prahe, kde bol od roku 1971 jeho sólistom. Vtedy zažiaril v Romeovi a Júlii, kde Romea tancoval dlhých dvadsať rokov.

V rokoch 1977 až 1983 bol stálym hosťom porýnskej opery v nemeckom Duisburgu. Neskôr hosťoval v škótskom národnom balete, ale aj v japonskom súbore Tokyo City Ballet, v Akadémii tanca a v opere v Ríme, pričom vystupoval na desiatkach pódií európskych štátov, ale aj na Kube či v Austrálii. Bol dvakrát ženatý aj rozvedený, z toho raz aj so známou speváčkou Hanou Zagorovou.

Je držiteľom Európskej ceny Gustava Mahlera (2000) za baletné výkony a v roku 2012 dostal za celoživotné tanečné majstrovstvo českú prestížnu Cenu Thálie 2011. Do siene slávy českého Národného divadla ho uviedli v roku 2016. V Národnom divadle v Prahe účinkoval viac ako štyridsať rokov a naštudoval tu okolo 50 postáv. Ocenili ho titulmi zaslúžilý a aj národný umelec.

Pôsobil aj ako choreograf a riaditeľ baletného súboru. V roku 2010 viedol Vlastimil Harapes Balet Slovenského národného divadla v Bratislave. Zároveň Vlastimil Harapes bol umeleckým riaditeľom Medzinárodného konzervatória v Prahe.

Ako herec sa Vlastimil Harapes zviditeľnil v legendárnom filme Starci na Chmelu v roku 1964 a následne zažiaril v poetickej dráme Markéta Lazarová v roku 1967. Do pamätí divákov sa však zapísal vďaka už klasickým komédiám Marie Poledňákovej Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977) a Jak dostat tatínka do polepšovny (1978).

Rovnako známy je aj vďaka účinkovaniu v rozprávke Panna a netvor (1978), v televíznych seriáloch F. L. Věk (1970), Comeback (2008 - 2011), či vo filmovej dráme Bolero (2004).
25 50 75 90
Národné divadlo Praha, blesk.cz, TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia