Úvod Novinky Osobnosti
Jozef Karika prezradil, čoho sa bojí. Prečo autor hororov neverí na šťastné konce?
Jozef Karika prezradil, čoho sa bojí. Prečo autor hororov neverí na šťastné konce?

Jozef Karika prezradil, čoho sa bojí. Prečo autor hororov neverí na šťastné konce?

 Aj majster slovenského hororu má svoje strachy.

Píše knihy, z ktorých behá mráz po chrbte. Je autorom trilerov, hororov a mysterióznych hrôz. Jozef Karika patrí k najúspešnejším slovenským spisovateľom.

Karika Jozef 1_Juraj Starovecký.jpg

Ľudí prirodzene zaujíma, aké strachy má človek, ktorého fantázia vytvára množstvo desivých príbehov. „Je to ťažká otázka. Dostávam ju veľmi často a čím častejšie ju dostávam, tak nad viacerými strachmi premýšľam a tým menej viem, ktorý z nich je najväčší,“ vysvetľuje Jozef Karika. „Momentálne sa najviac bojím vývoja situácie na Slovensku,“ vyjadruje svoje obavy.


Ak sa vám video nezobrazuje správne, obnovte stránku

Mnohé naše obavy sa nám vynárajú v noci a prichádzajú ako desivé sny. Budia nás zo spánku, srdce nám búši a bojíme sa opäť zaspať. Niektoré z nich z pamäte nevymažeme.

Aj Jozef Karika má sen, na ktorý nevie zabudnúť. „Keď som bol dieťa, tak sa mi asi týždeň opakoval jeden sen. Bolo to obyčajné papierové vrecko, ktoré sa samé iba skladalo a rozkladalo. A to bol celý sen, ale sníval sa mi asi týždeň každú noc,“ spomína na svoju dávnu nočnú moru.

Ak dobro zvíťazí, nie je to navždy

A aký má názor autor množstva kníh na boj dobra so zlom? V klasickom rozprávkovom príbehu dobro vždy víťazí. Vieme však, že život často nemáva rozprávkový koniec. Jozef Karika na to má svoj názor. „Niekedy musí vyhrať aj zlo, aby zase dobro zmocnelo a vyhralo potom nad zlom,“ zamýšľa sa.

Neverí, že existuje niečo ako konečný stav. Víťazstvo dobra nad zlom nikdy nie je definitívny koniec, za ktorým by sme mohli dať bodku. „Myslím si, že je to neustály boj, ktorý bude trvať navždy,“ uzatvára svoju myšlienku.

Jozefa Kariku uvidíte v relácii Neskoro večer 25. mája o 21:35 na Jednotke.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia