Úvod Novinky Osobnosti
Autor svetového bestselleru Chlapec v pásikavom pyžame: Dnes by bolo náročné vydať túto knihu
Autor svetového bestselleru Chlapec v pásikavom pyžame: Dnes by bolo náročné vydať túto knihu

Autor svetového bestselleru Chlapec v pásikavom pyžame: Dnes by bolo náročné vydať túto knihu

John Boyne si myslí, že kontroverzných tém sa dnes bojíme viac než kedysi.

Kniha zachytávajúca priateľstvo dvoch celkom rozdielnych chlapcov, ktorých delí ostnatý drôt koncentračného tábora, sa v priebehu rokov stal absolútnym bestsellerom. Knižku pôvodne napísanú pre deti si od jej vydania v roku 2006 obľúbili aj ich rodičia a dnes patrí k najobľúbenejším knihám pre malých a veľkých čitateľov.

„Keď som knihu pred takmer dvadsiatimi rokmi napísal, myslel som, že bude výlučne pre deti. Dnes mám však iný názor, nemám rád rozdiely medzi kategóriami. Keď som ja mal jedenásť rokov, začal som čítať knihy pre dospelých,“ priblížil John Boyne v rozhovore pre Rádio Slovensko.

Celý rozhovor so spisovateľom nájdete na tomto odkaze.

birkenau-auschwitz-concentration-camp-53442.jpeg

Slávny írsky spisovateľ uviedol, že dnes by mal s vydaním knihy Chlapec v pásikavom pyžame zrejme problém. „Vydavatelia sú dnes s knihami v tejto kategórii opatrnejší a majú väčší strach vydať knihu, ktorá sa týka nejakej spornej témy. Myslím, že vtedy boli odvážnejší,“ povedal autor.

Nedávno sa však spisovateľovi podarilo vydať voľné pokračovanie titulu s názvom Všetky temné miesta. Kniha sa okamžite stretla s uznaním zo strany odborníkov aj čitateľov. „Hneď po Chlapcovi v pásikavom pyžame som vedel, že chcem jeho pokračovanie a priebežne som si robil zápisky. Pôvodne som plánoval vydať ho na sklonku života, no začal som už počas pandémie.“

Zatiaľ čo prvá kniha je o naivite malých detí, jej pokračovanie je podľa autora presným opakom. Hlavná postava, 90-ročná sestra hlavného hrdinu z prvej knihy, už vie o holokauste všetko. „Neskôr ako dospelá rieši svoju spoluúčasť na holokauste a z toho vyplývajúcu vinu a hanbu, ktorým sa Bruno (postava z knihy Chlapec v pásikavom pyžame, pozn. red.) svojou skorou smrťou vyhol.“

Autor dodáva, že v knihe sa zamýšľa predovšetkým nad tým, do akej miery sme zodpovední za hriechy našich rodín.

25 50 75 90
FOTO: Flickr

Živé vysielanie ??:??

Televízia