Úvod Novinky Osobnosti
Zomrel Anton Hykisch. Obľúbený spisovateľ bol činný až do smrti. Mal 92 rokov
Zomrel Anton Hykisch. Obľúbený spisovateľ bol činný až do smrti. Mal 92 rokov

Zomrel Anton Hykisch. Obľúbený spisovateľ bol činný až do smrti. Mal 92 rokov

Spoluautor Deklarácie zvrchovanosti Slovenska zomrel na jej výročie prijatia. Legenda medzi spisovateľmi a dramatikmi pracovala bez oddychu až do vysokého veku.

Ako na sociálnej sieti oznámil spisovateľ, diplomat a bývalý politik Jozef Mikloško, 17. júla naposledy vydýchla legenda slovenských spisovateľov Anton Hykisch. Mal 92 rokov. Informáciu potvrdilo aj Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, keďže Anton Hykisch bol historicky prvým veľvyslancom SR v Kanade. Ako poslanec Slovenskej národnej rady v roku 1992 bol spoluautorom Deklarácie zvrchovanosti Slovenska, ktorá bola prijatá poslancami pred 32 rokmi práve v deň, kedy Anton Hykisch na výročie deklarácie zomrel.

Dvojka a Rádio Devín

Slovenská televízia a rozhlas so zármutkom prijala správu o úmrtí slovenského prozaika, dramatika a autora literatúry pre deti a mládež Antona Hykischa.

Jeho osobnosť si pripomenie v televíznom vysielaní na Dvojke v stredu 17. júla o 20:10 h v portréte zo série GEN.sk.

Na Antona Hykischa si zaspomína v rozhlasovom vysielaní Rádio Devín vo štvrtok 18. júla o 13 h odvysielaním Čítania na pokračovanie - Bezhlavý (1. časť), nasledovať bude o 14 h publicistický príspevok v relácií Ladenie a o 15 h v cykle profilových portrétov Autor na dnes.

Rádio Devín bude v spomienkovom vysielaní pokračovať aj v piatok 19. júla. O 13 h odvysiela Čítanie na pokračovanie - Bezhlavý (2. časť) a o 21 h ponúkne poslucháčom rozhlasovú hru Milujte kráľovnú.

Hykisch Anton.jpg

Pohnutý osud

Za svoj život Anton Hykisch zažil veľa ústrkov a prenasledovania od komunistického režimu za svoje postoje. V roku 1949 rok po nastolení komunistickej totality sa pokúsil ako 17 ročný o emigráciu ilegálnym prekročením hranice, čo sa mu nepodarilo a bol zadržaný. Už jeho prvý román debut Krok do neznáma bol v roku 1959 z ideologických dôvodov po vydaní skartovaný. Neskôr bol opätovne vydaný. Kritika ocenila sčasti jeho autobiografický román Námestie v Mähringu z roku 1965, v ktorom opisoval skúsenosti s emigráciou.

Hykisch Anton TASR.png

Hlas za mier

Ešte tohto roku bol 24. apríla 2024 Anton Hykisch ako zakladajúci člen Slovenského centra PEN klubu autorom výzvy proti svetovým vojnovým konfliktom, kde o. i. napísal: „Ako človeka a spisovateľa ma hlboko znepokojujú súčasné vojnové konflikty. V pásme Gazy a na Ukrajine pokračuje nezmyselné krviprelievanie. Denne umierajú nielen mladí nakomandovaní vojaci, ale aj civilné obyvateľstvo, ženy, deti a starci. Ako jeden zo zakladajúcich členov Slovenského centra PEN som presvedčený, že my spisovatelia sa musíme ozvať proti narastajúcej atmosfére nenávisti medzi národmi. Zaväzuje nás k tomu Charta PEN, menovite článok 2. a 3. Medzinárodný PEN klub vznikol po prvej svetovej vojne z presvedčenia, že literatúra nepozná hranice a má byť pomocníkom porozumenia a vzájomnej úcty medzi národmi.“

Hykisch_Anton_new.jpg

Vojna krízu prehlbuje

Ako vo výzve 92 ročný spisovateľ pokračoval, politici by sa mali neodkladne zasadiť „o zastavenie bojov v pásme Gazy a na Ukrajine. Jedine okamžité prímerie a pokoj zbraní môže byť prvým krokom na ukončenie tohto hanebného krviprelievania. Ako spisovateľ historických románov a bývalý diplomat viem, že vojna nie je riešením krízy, ale ju len prehlbuje. Každým dňom našej nečinnosti rastie počet mŕtvych, ranených a zmrzačených na oboch stranách. Národy Izraela, Palestíny, Ukrajiny a Ruska si zaslúžia, aby v roku 2024 na nich znova zasvitlo slnko mieru a pokoja.“

Spisovateľ, dramatik, diplomat Anton Hykisch sa narodil 23. februára 1932 v Banskej Štiavnici a vyštudoval Vysokú školu ekonomickú v Bratislave. V rokoch 1962 až 1969 pôsobil Anton Hykisch ako redaktor Československého rozhlasu. Po okupácii vojskami Varšavskej zmluvy musel svoje povolanie opustiť a nesmel publikovať. Pracoval v Ústrednej knižnici SAV a neskôr v Slovenskom fonde výtvarných umení. V roku 1988 sa stal ekonomickým námestníkom vydavateľstva Mladé letá, kde sa neskôr stal riaditeľom. Vydal 34 samostatne vydaných knižných diel a stal sa známym a obľúbeným autorom vďaka hlboko ľudsky stvárneným historickým príbehom, ktorými si získal srdcia širokej verejnosti.

V januári 1998 mu prezident republiky Michal Kováč prepožičal vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy. Dvakrát získal Cenu E. E. Kischa raz za knihu Čo si o tom myslím (2004) a druhýkrát Sám v cudzích mestách (2007). Bol držiteľom Európskej ceny Trebbia za podporu umenia, tvorivú činnosť a prínos k dialógu národných kultúr (2013). Cenu Vojtecha Zamarovského za prínos do literatúry faktu mu udelili v roku 2011 a Cenu Fra Angelica za prínos kresťanských hodnôt do slovenského umenia získal za rok 2013. Hlavnou cenou Antona Hykischa ocenil Literárny fond za pôvodnú slovenskú literárnu tvorbu v roku 2016 za román Verte cisárovi, za ktorý ho v tom istom roku ocenili aj Cenou Spolku slovenských spisovateľov Ladislava Ťažkého.

Posledná rozlúčka s Antonom Hykischom bude 22. júla o 8:45 h v bratislavskom krematóriu.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia