Úvod Novinky Osobnosti
Zomrel Blaho Uhlár. Legendárny režisér kultového Divadla Stoka mal 72 rokov
Zomrel Blaho Uhlár. Legendárny režisér kultového Divadla Stoka mal 72 rokov

Zomrel Blaho Uhlár. Legendárny režisér kultového Divadla Stoka mal 72 rokov

Na nezávislej divadelnej scéne Slovenska zanechal výraznú stopu.

Vydavateľ Koloman Kertész Bagala informoval na sociálnej sieti, že v sobotu 13. júla zomrel legendárny režisér a zakladateľ kultového divadla Stoka Blaho Uhlár. Mal 72 rokov.

Informáciu potvrdilo aj Divadlo Stoka na sociálnej sieti v nedeľu 14. júla, kde sa objavil oznam: „S obrovskou bolesťou v duši dávame na známosť, že nás včera opustil náš divadelný otec, riaditeľ, zakladateľ Blaho Uhlár. Pre Stoku a divadlo robil, čo mohol a vedel - okrem majstrovskej réžie aj svietil, zvučil, staval, sťahoval, skrátka definoval Stoku a ona definovala jeho. Viac momentálne nevieme povedať, je to priťažké. Úprimnú sústrasť celej rodine. Venujte mu zopár myšlienok.“

Vo vysielaní Dvojky

Slovenská televízia a rozhlas so zármutkom prijala správu o úmrtí režiséra a dramatika Blaha Uhlára. Jeho osobnosť si pripomenieme na Dvojke v pondelok 15. júla o 17:05 h v relácii Návraty k hereckým legendám.

Blaho-Uhlár-Daniel-Veselský-TASR

Uhlár spolu s Burgrom

Divadlo Stoka začalo písať svoje dejiny nezávislej divadelnej scény 23. marca 1991 uvedením hry Kolaps v bratislavskom klube Čierny Havran. Divadlo Stoka založil Blaho Uhlár spolu s výtvarníkom Milošom Karásekom a v klube Čierny havran spočiatku pôsobilo spolu s divadlom GUnaGU.

Neskôr v roku 1996 získalo Divadlo Stoka prenájom priestorov v zóne Pribinová, kde sa na podporu divadelnej činnosti otvorila krčma, keďže divadlo nemalo žiadnu finančnú podporu. Blaho Uhlár sa v divadle obklopil ďalšími známymi umelcami akými sú režiséri Ľubo Burgr či Laco Kerata, Zuzana Piussi, Vlado Zboroň, Erika Lásková, Lucia Piussi a i., a vystupovala tu hudobná skupina Živé kvety. Podporoval rast mladých talentov.

Blaho-Uhlár-Stoka-insta

Uhlár a súbor Divadla Stoka

Napriek obrovskej podpore verejnosti o tieto priestory Divadlo Stoka prišlo pre pokračujúcu výstavbu developerského projektu v roku 2006. K najznámejším inscenáciám patrí spomínaný Kolaps a mala 75 repríz. Inscenácia Impasse hraná do roku 1999 mala až 106 repríz. Do roku 2006 boli hrané obľúbené predstavenia Gala aleko kto rozjebal Betlehem, Z diaľky, Komisia, Strata a Dno či Monodrámy uvádzalo divadlo do roku 2000.

Režisér a dramatik Blaho Uhlár sa narodil 25. augusta 1951 v Prešove. Ukončil štúdium réžie na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a od roku 1974 pôsobil v Divadle pre deti a mládež v Trnave, kde neskôr založil neprofesionálne Divadlo Disk.

Metódu kolektívnej tvorby preniesol Blaho Uhlár aj do Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove, kde začal spolupracovať so scénografom a výtvarníkom Milošom Karáskom, s ktorým po novembri 1989 založili Divadlo Stoka. Za inscenáciu Tváre získal Blaho Uhlár Dosky 98 za najlepšiu réžiu sezóny. Prezidentka SR Zuzana Čaputová udelila Blahovi Uhlárovi v roku 2024 Rad Ľudovíta Štúra III. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj SR v oblasti kultúry a umenia.


25 50 75 90
Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia