Úvod Novinky Osobnosti
Komentátor Stano Ščepán o olympijských hrách. Na tieto momenty nikdy nezabudne
Komentátor Stano Ščepán o olympijských hrách. Na tieto momenty nikdy nezabudne

Komentátor Stano Ščepán o olympijských hrách. Na tieto momenty nikdy nezabudne

Jeho hlas pozná každý športový nadšenec a fanúšik, ale tiež poslucháči Nočnej pyramídy Rádia Slovensko.

Moderátor a športový komentátor Stanislav Ščepán je neoddeliteľnou súčasťou slovenského športu. Tento rok mieri v poradí na šestnástu olympiádu. Za svoj život bol súčasťou množstva triumfov, prehier, úsmevných aj nebezpečných situácií.

Stanislav Ščepán o historických momentoch olympijských hier Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

„Olympijské hry sú vždy veľmi strhujúce. Je to šťastie, ak máte možnosť prežívať emócie priamo so špičkovými športovcami. No aj s takými, ktorí síce nevyhrajú, ale emócie majú nesmierne silné,“ zdieľa svoje nadšenie. Do pamäte sa mu najviac zapísali momenty, ktoré súvisia s úspechmi našich športovcov.

Stanislav Scepan a Zuzana Rehak Stefecekova


Sydney 2000

V roku 2000 zabodovala plavkyňa Martina Moravcová, ktorá si z OH v Sydney odniesla dve strieborné medaily. Stanislav Ščepán vtedy sedel na komentátorskej stoličke po boku jej mamy. „Bolo to nesmierne strhujúce, pretože pri dohmate rozhodujú centimetre,“ spomína na moment napätia.

„Pamätám si, že vedľa mňa sedela jej mama, s ktorou sme to spolu komentovali. Z druhej strany sedela produkčná televízie. Vo chvíli, keď Martina Moravcová získala striebornú medailu, tak sa obidve od nadšenia začali objímať,“ opisuje prvé sekundy nadšenia.

„Začali sa objímať cezo mňa, takže som v danej chvíli vôbec nevidel, aký čas dosiahla, ale pritom bolo potrebné zachovať aj čo najsilnejšie emócie smerom k divákovi.“ Aj takéto situácie zažívajú naši komentátori za mikrofónom. Mnohokrát o nich diváci netušia, ale im zostávajú navždy v pamäti.

Martina Moravcová so striebornými medailami z LOH.jpg

Rio de Janeiro 2016

Spomienky Stanislava Ščepána zablúdili aj do roku 2016 na OH v Rio de Janeiro. „Keď Matej Tóth získal zlatú medailu a vystúpil na stupeň víťazov, tak som mal na jazyku myšlienku, aké je úžasné byť súčasťou momentov, ktoré vstupujú do histórie slovenského športu. No ešte silnejšie a krajšie je, ak tú históriu vytvárate. To bol prípad Mateja Tótha,“ pripomína jeden z najväčších okamihov slovenského športu.

Tóth-Martin-Baumann-TASR.jpg

Londýn 2012

Každý občas vyrobí situáciu, v ktorej si najradšej skryje tvár do dlaní. Ani športový komentátor nie je výnimkou. Časom sa však vieme pozrieť aj na ten najrozpačitejší moment s humorom.

V roku 2012 sa konali OH v Londýne. Počas otváracieho ceremoniálu vystúpila speváčka K. D. Lang. „Keď spievala K. D. Lang pesničku Hallelujah, tak som si neuvedomil, že je to žena,“ priznáva.

„Pri komentovaní som stále používal mužský rod, čo je samozrejme fopá a nemalo by sa to stávať. Potom som sa nekonečne hanbil, pretože mnohí fanúšikovia tejto skvelej speváčky ju samozrejme poznali a bolo jasné, že som nebol dostatočne pripravený na jej vystúpenie,“ opisuje dnes už s ľahkosťou jeden zo zážitkov, na ktoré určite nezabudne.

Stanislav Ščepán je aj tento rok súčasťou tímu odborníkov a známych hlasov, ktorí nám budú sprostredkovávať atmosféru priamo z centra letných olympijských hier v Paríži.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia