Úvod Novinky Osobnosti
Zomrel Daniel Mikletič, dramaturg Triangla či Senzi Senzusu mal 65 rokov
Zomrel Daniel Mikletič, dramaturg Triangla či Senzi Senzusu mal 65 rokov

Zomrel Daniel Mikletič, dramaturg Triangla či Senzi Senzusu mal 65 rokov

Stretneme sa tam hore - objavilo sa na jeho účte na sociálnej sieti.

Na sociálnej sieti sa na profile známeho textára a hudobného dramaturga Daniela Mikletiča v nedeľu 4. augusta objavili slová: „Milí priatelia, dnes ráno som vás už po tých schodoch opustil. Teraz si budem spievať pesničky tam hore. Však sa tam niekedy stretneme.“

Daniel-Mikletič-Karel-Gott-FB

Slovenská a česká legenda

K tomuto textu bola zverejnená fotografia, na ktorej je Daniel Mikletič spolu s českou hudobnou legendou Karlom Gottom. Slovenská textárska a česká hudobná legenda sú už spolu v nebi.

Písal texty pre Richarda Müllera (napr. Po schodoch a i.), Roba Grigorova, Janka Kurica, súrodencov Hečkovcov, Janu Kirschner, Polemic, Berca Balogha, českú speváčku Ilonu Csákovú a iných. V roku 1997 vydal ako prvý na Slovensku repový album. Volal sa Kompromis a nahrala ho kapela Jednotka Slovenskej Starostlivosti. Pre Janka Kurica vymyslel názov jeho prvej kapely Ventil RG, pre ktorú napísal množstvo kultových textov, napríklad známy Radšej budem dnes aktívny, ako zajtra rádioaktívny, či neskôr pre jeho kapelu Vidiek tiež kultovú skladbu z osemdesiatych rokov Vidiečan.

S Danielom Mikletičom.jpg

Triangel bol blesk z neba

Hudobný dramaturg Daniel Mikletič sa podieľal už pred rokom 1989 na televíznej relácii Triangel, ktorý vysielala Slovenská televízia Bratislava ešte s legendárnym režisérom Jurajom Takáčom. Mnohí populárnu reláciu v časoch totality považovali za blesk slobody z neba, kde Daniel Mikletič spolupracoval s ďalšou legendou Triangla hudobným dramaturgom Vladimírom Juhanesovičom. Neskôr pripravoval Daniel Mikletič aj populárny televízny program Senzi Senzus, či Šlágerparáda a ďalšie hudobné programy.

Správy o zlom zdravotnom stave legendárneho textára Daniela Mikletiča sa šírili už dlhšie, keďže prišiel pre chorobu aj o nohu. Sám ich potvrdil aj na sociálnej sieti na svojom účte, kde v marci tohto roku uverejnil smutný oznam: „Prepáčte, oslepol som. Nemôžem čítať, ani písať. Som nemobilný. Ďakujem. Majte sa.“

Na sociálnych sieťach sa objavilo po oznámení jeho smrti hneď množstvo smutných kondolencii, ale aj vyznaní. Ďalšia poetická a textárska legenda Daniel Hevier o. i. napísal: „Keď sa Dano zjavil ako textárska a básnická kométa, veľmi som sa potešil, že naša textárska štafeta má nasledovateľa. Za všetky texty spomeniem Po schodoch, ktorý naozaj pozná asi každý. Dano odišiel po schodoch tam, kde sa už nebude trápiť a kde ho nebudú sužovať nijaké bolesti. Odpočívaj v pokoji, kamaráde.“


Miro-Žbirka-Dano-Mikletič-archív

Glória na cestu do večnosti

Spolu s kedysi rovnako legendárnym textárom Tublatanky Martinom Sarvašom sa Daniel Mikletič predstavil aj ako spevák, keď vydali spoločný album Duo Haligali - Drobnosti majstrov. Album bol plný nimi pretextovaných pesničiek pôvodných amerických šlágrov. Vydali ho vo vydavateľstve SQ Music, ktoré Daniel Mikletič založil v roku 1992 a fungovalo do roku 2004. Vydával a objavoval kapely ako Senzus, Hudba z Marsu, Extasy, Ingola, Ďuro Černý a iné.

Predtým už Daniel Mikletič pôsobil ako hudobný producent vo vydavateľstve Škvrna Records, ktoré založil v Dúbravke u Vaša Patejdla potom, ako Daniel Mikletič odišiel v roku 1990 z televízie. Stal sa hudobným producentom a vydával nové hudobné tituly. Preto sa s ním lúčia známe, aj menej známe mená. Za spevácky zbor Glória Oľga Hladíková tiež na sociálnu sieť napísala: „Som rada a tiež celý zbor Glória, že si s nami nahral všetky tri CD. Bol si úžasný človek a dobrý priateľ. Gloria in excelsis Deo nech ti znie na cestu do večnosti.“


Na konte má viac ako päťsto pesničiek. Textár, básnik, hudobný dramaturg a producent Daniel Mikletič zanechal v slovenskej populárnej hudbe po sebe výraznú stopu.

Sviecka.png

STVR vysiela k úmrtiu

Slovenská televízia a rozhlas so zármutkom prijala správu o úmrtí slovenského popového textára, scenáristu, novinára a producenta Daniela Mikletiča.

Rádio Slovensko si na Daniela Mikletiča zaspomína v rozhlasovom vysielaní 5. augusta o 19:05 h špeciálnym vydaním relácie Svet hudby, v ktorej sa Rado Mešša bude venovať najznámejšej Mikletičovej textárskej tvorbe a odznejú v nej hudobné hity, na ktorých legendárny textár spolupracoval.

Rádio Regina si pripomenie tohto výnimočného textára 6. augusta o 19:00 h reprízou relácie Na koncerte s Reginou, ktorá bola odvysielaná pri príležitosti 65.narodením Daniela Mikletiča.

Rádio Regina Západ sa bude venovať spomienke Daniela Mikletiča 5. augusta o 13:48 h v rozhovore, ktorý Martin Jurčo pripravil k textárovej šesťdesiatke. Spomienkové vysielanie bude pokračovať v sobotu 10. augusta o 13:05 h v relácií Túto hudbu mám rád (repríza z roku 2007) a taktiež v nedeľu 11. augusta 10:00 h.

25 50 75 90
Foto: STVR, archív, FB, @danielmikletic

Živé vysielanie ??:??

Televízia