Úvod Novinky Osobnosti

Zomrel posledný komunistický riaditeľ rozhlasu. Vasiľ Bejda mal 93 rokov

Povolil Markoviča, Andrásyho aj Radiča. Počas nežnej revolúcie mu vyslovili rozhlasáci nedôveru.

Zomrel posledný komunistický riaditeľ rozhlasu. Vasiľ Bejda mal 93 rokov

Ako na stránke rozhlasových pracovníkov na sociálnej sieti oznámil 7. augusta neskoro v noci moderátor Martin Jurčo, zomrel posledný komunistami dosadený riaditeľ Československého rozhlasu v Bratislave. Vasiľ Bejda mal 93 rokov.

Tesne pred zmenou režimu v máji 1988 ho ustanovili za ústredného riaditeľa Československého rozhlasu v Bratislave. Ako Martin Jurčo dodal: „Napriek tlaku vtedajších komunistických straníckych orgánov dovolil odvysielať aj kritické publicistické programy a zábavníky pod pyramídou (autor Milan Markovič), Humorikon (autor a redaktor Oliver Andrásy) a Apropo (autor a redaktor Stano Radič). Často sa prihováral v duchu doby, ale s istými zábleskami perestrojkového myslenia, a zlou slovenčinou poslucháčom v relácii Živé slová.“

Zastával od 60. rokov rôzne politické a ideologické funkcie, až sa stal vedúcim ideologického oddelenia Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska. Nasledne ho dosadili až na post vedúceho oddelenia agitácie a propagandy Ústredného výboru Komunistickej strany Československa, kde bol až do roku 1988.

V decembri 1989 mu pracovníci rozhlasu vyjadrili nedôveru a bol z funkcie odvolaný. Potom sa stiahol z politického a verejného života.

25 50 75 90