Úvod Novinky Osobnosti
Zakladateľ Ali Ibn Rachid, huslista, herec, skladateľ Ľubo Burgr má 60 rokov
Zakladateľ Ali Ibn Rachid, huslista, herec, skladateľ Ľubo Burgr má 60 rokov

Zakladateľ Ali Ibn Rachid, huslista, herec, skladateľ Ľubo Burgr má 60 rokov

Účinkoval v mnohých divadlách, aj už kultových filmoch a má Slnko v sieti.

Je divadlo terapiou, alebo terapia divadlom? V najnovšej divadelnej hre Divadla SkRAT: Skupinová terapia skúsia na to odpovedať, ako divadelné umenie vnímajú v priestore súčasnej kultúry A4 v réžii Jozefa Vlka herci Ľubo Burgr, Milan Chalmovský, Lucia Fričová, Daniela Gudabová, Mišo Noga, Jozef Belica, Natália Okolicsányiová podľa predlohy Petra Lomnického. Pre Ľuba Burgra to bude možno aj netradičné vystúpenie jubilanta na svoje 60. narodeniny.

uhlar_blaho_burgr_lubo_02.jpg

Huslista, skladateľ, herec, režisér, scenárista Ľubo Burgr sa narodil 28. augusta 1964 v Prešove. Na košickom konzervatóriu vyštudoval hru na husliach. V štúdiu skladby pokračoval na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Dlhodobo od roku 1991 pôsobil v divadelnom združení Blaha Uhlára Stoka v Bratislave. Pre inscenácie Blaha Uhlára vytváral hudbu už v Divadle pre deti a mládež v Trnave (Predposledná večera), ale aj v Ukrajinskom národnom divadle v Prešove (Ocot) či v ochotníckom Divadle DISK v Trnave (TANAP).

Spolu s Blahom Uhlárom

Skladateľ Ľubo Burgr má hudobno-autorský podiel aj v hrách Divadla Stoka ako Impasse, Donárium, Dyp Inaf, Vres, Nikto, len čajka si omočí nohy v mojich slzách a i. V roku 2014 získal Ľubo Burgr prestížnu cenu Slnko v sieti. Ocenenie dostal za najlepšiu filmovú hudbu a to k dokumentárnemu filmu Nový život režiséra Adama Oľhu. Spolu s Martinom Marinčákom v roku 1986 založili kultovú kapelu Ali Ibn Rachid a tak ovplyvnili smerovanie a vývoj alternatívnej hudby na Slovensku už vďaka rovnomennému debutovému albumu (1992).

Skladateľ opier

Ako huslista bol v rokoch 1985 až 1990 členom orchestra Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Od roku 1995 je členom hudobného ansáblu Požoň Sentimental. Spolu s Martinom Burlasom, Zuzanou Piussi a Danielom Salontayom hral v kapele Dogma, kde sa podieľal na nahratí albumu Dilema (1999). A v roku 2000 sa stal spoluzakladateľom Združenia pre súčasnú operu, ktoré je spojené s aktivitami divadla SkRAT (2004). Tu pôsobí ako autor, skladateľ, režisér a aj herec. Poetiku Stoky Ľubo Burgr preniesol do operných experimentov. Zložil opery Smrť v kuchyni (2000) a Tête-à-tête (2002). je však autorom hudby k mnohým divadelným produkciám. Poznáme jeho komorné skladby Výkrik do tmy (2002), či Mimo obrazu (2003).

Burgr_Lubomir

Text ako odraz doby

V roku 2018 vydal s Pjonim album Výletné lode. V roku 2003 spoluzakladal A4 - nultý priestor súčasnej kultúry, kde pôsobí ako vedúci produkčný a dramaturg Divadla SkRAT. Tu vo svojej tvorbe nadviazal na koncepciu kolektívneho autorstva a tvorivého improvizovaného dialógu, keďže autorský súčasný text takto považuje za autentickejší a chápe ho "ako odraz doby". Ako režisér spolupracoval s nezávislým autorským Divadlom Na Peróne.

Ako herec sa Ľubo Burgr objavil už v kultových filmoch nielen slovenskej, ale aj zahraničnej produkcie. Videli sme ho napríklad vo filme Eštebák (2011) režiséra Juraja Nvotu po boku Jiřího Mádla, Ondřeja Vetchého, Adyho Hajdu, Táni Pauhofovej, či v kultovom filme Kandidát (2013), v réžii Martina Šulíka v snímke Tlmočník (2018) s Jiřím Menzlom, prípadne v mysterióznom filme Arvéd (2022) režiséra Vojtěcha Mašeka.

Skladateľ, huslista, režisér, herec, scenárista či produkčný a dramaturg Ľubo Burgr pôsobí ako predseda Predstavenstva Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA).

25 50 75 90
STVR, SkRAT, Slovenské scénické umenie, FB

Živé vysielanie ??:??

Televízia