Úvod Novinky Osobnosti
Ale im to pristane. Alena Heribanová a Milan Junior Zimnýkoval v krojoch
Ale im to pristane. Alena Heribanová a Milan Junior Zimnýkoval v krojoch

Ale im to pristane. Alena Heribanová a Milan Junior Zimnýkoval v krojoch

Pozrite si malú 5-ročnú Alenku a fešáka Juniora v našom tradičnom odeve.

Už v nedeľu 1. septembra budú v Banskej Bystrici oslavy Slovenského dňa kroja. Celý deň vyvrcholí galavečerom, ktorý bude exkluzívne v priamom prenose vysielať Slovenská televízia na Jednotke o 20.30.

Preto sme sa pýtali našich tvárí, aký vzťah majú k folklóru oni. „Je to jedinečné umenie našich predkov, nevyčísliteľná hodnota duchovného dedičstva, emócia a krása, ktorá nám pomáha pochopiť našu národnú identitu. Zachovávanie folklórnych tradícií je dôležité pre každý národ. Je to prameň inšpirácie a duchovnej sily, nášho DNA,“ povedala Alena Heribanová.

alena-heribanova-ako-5-ročné-dievcatko-v-kroji

Alena Heribanová ako dievčatko v kroji

A čo znamená pre Milana Juniora Zimnýkovala? „Formu hrdosti na to, odkiaľ som. Predstavujem si to tak, ako keď športovec počúva hymnu na stupni víťazov. Vďaka festivalom v zahraničí som pochopil, že môžem byť na niečo hrdý a dokonca v Mexiku v roku 2000 som pochopil, že môžem byť sebavedomý Európan. A čo sa týka otázky prečo, tak je to jednoznačné! Našej spoločnosti chýba kontinuita, boli by sme hlúpi, keby sme nezachovávali to, v čom sa líšime od iných. Akurát k tomu musíme pristupovať súčasne, nie drelichovým myslením“.

Bývalí tanečníci

Moderátorka Alena Heribanová v minulosti tancovala vo folklórnych súboroch Trenčan a Technik. „Bola som študentkou gymnázia a potom aj univerzity. Moje štúdium sprevádzali tréningy, vystúpenia aj zahraničné turné súborov. Bola to veľmi náročná fyzická aktivita, pri ktorej som sa vždy odreagovala, zabavila, nachádzala kamarátstva a zažívala nádherné momenty. V čase „ železnej opony“ sme mali možnosť vystupovať na medzinárodných festivaloch v krajinách „západného sveta“. Spoznávali sme iné kultúry a tradície, zažívali úspech na javisku a pocítili obdiv a uznanie k nášmu folklóru,“ hovorí.

alena-heribanova-ako-tanecnica-v-subore

Alena Heribanová (vpravo) ako tanečnica

Tancoval aj Milan. A to v súbore Zemplín. Spomína si na to veľmi rád.

„Úžasné zážitky, stretnutia s inými kultúrami, doživotné kamarátstva. Pre mňa to bol začiatok. Tam som vznikol. Ovplyvnený umeleckou hodnotou Milana Hvižďáka, ktorú doplnil neskôr ako inšpirácia Jano Ďurovčík alebo svetovo uznávaný Peter Mika. Vzniklo umelecky prajné prostredie, ktoré si našlo miesto v Lúčnici, SĽUK-u, Národnom komornom divadle v Martine, v divadle Na provázku v Brne a mnohé ďalšie inštúcie. Máme medzi sebou primátora, Miss Universe a množstvo ďalších úspešných ľudí, ktorých korene sú na a v Zemplíne,“ opísal.

milan-junior-zimynkoval-v-kroji

A prečo práve folklór? „Bolo to logické pokračovanie mojich tanečných začiatkov na prvom stupni základnej školy. A neskôr samozrejme baby. Mali sme najkrajšie dievčatá. To som maskoval láskou ku kroju. Veľmi ma to chytilo, bavilo, práve vďaka nášmu Ujovi (tak sme volali nášho choreografa Milana Hvižďáka),“ dodal Junior.

Živena na Dni kroja

Alena Heribanová sa už v minulosti zúčastnila Dňa kroja a chystá sa aj tento rok. A nie sama. „Je to úžasný deň umenia, krásy, tradícií, emócií a radosti. Tento rok sa na ňom predstavíme ako 20-členná skupina najstaršieho spolku Slovenských žien Živena v krojoch z mnohých oblastí Slovenska. Budem mať oblečený myjavský kroj, ktorý som si požičala zo súboru Technik. Keďže som v ňom tancovala pred rokmi čardáš, mám k nemu osobitý vzťah a veľmi sa z toho teším,“ povedala.

25 50 75 90
Zdroj foto: Alena Heribanová, Matúš Lago

Živé vysielanie ??:??

Televízia