Úvod Novinky Osobnosti

Zomrel autor nesmrteľného hitu V slovenských dolinách. Peter Hanzely mal 77 rokov

Pre Karola Duchoňa zložil aj Čardáš dvoch sŕdc, ktorú vybrali z 1500 skladieb na svetovú súťaž do Tokia.
Zomrel autor nesmrteľného hitu V slovenských dolinách. Peter Hanzely mal 77 rokov
Ako na sociálnej sieti Facebook oznámil moderátor STVR Martin Jurčo, vo veku 77 rokov zomrel 17. septembra hudobný skladateľ Peter Hanzely: „Jedným z jeho najväčších hitov bola skladba V slovenských dolinách, ktorú vytvoril spolu s textárom Ľubošom Zemanom a spevákom Karolom Duchoňom. V roku 1974 napísal pre Karola Duchoňa pieseň Čardáš dvoch sŕdc, ktorú z 1500 prihlásených skladieb vybrali do finále World Popular Song Tokio 1975.“

Vo vysielaní STVR


novoročné-Duchoň-Magda-Borodáčová-TASR


Osobnosť Petra Hanzelyho pripomenie STVR vo vysielaní Rádia Regina v relácii Bez slov 26. spetembra a jeho pesničky v relácii Na koncerte s Reginou 27. septembra.

Moderátor STVR Martin Jurčo dodal: „Popri skladateľskej práci pracoval Peter Hanzely aj ako hudobný redaktor v Slovenskom rozhlase, naposledy v Rádiu Regina.

Jana Kocianová.jpg

Moderátor Martin Jurčo nezabudol pripomenúť, že tento náš fenomenálny skladateľ Peter Hanzely vytvoril celý rad hitov pre českých interpretov.

Od Kociánovej, Lipu, k Darinke až po Zagorovú

Skladal songy pre Hanu Zagorovú (Počestní-nečestní, Závrať, Oheň a struny, Přání, To jsi ty, Já jsem tu, já), Marie Rottrovú (Cikán, Mám v očích zrnka pepře, Ružový kabát), ako aj pre Petra Rezka, či Petra Spáleného.

Pre kedysi začínajúcu Darinku Rolincovú napísal dve piesne Keby som bola princezná Arabela a Až raz budem učiteľkou. Peter Hanzely však skladal piesne aj pre Janu Kocianovú (V kraji podbeľov, Chvíľa lásky, Medové srdiečko), pre Evu Kostolányiovú (V štíhlej tráve úsvit kľačí, Čo všetko je láska, To všetko máj, Súbor) a najmä Karola Duchoňa (Čardáš dvoch sŕdc, V slovenských dolinách, Mám ľudí rád, Hrám, Slovan je lepší, Pieseň pre teba).

Hudobný skladateľ Peter Hanzely sa narodil 13. augusta 1947 v Bratislave, kde vyštudoval na Konzervatóriu hru na akordeóne. Po štúdiách začas pôsobil v Srbsku vo Vojvodine v Kovačici ako pedagóg. A v neďalekom Báčskom Petrovci mal korene zasa Karol Duchoň, takže si ľudsky aj autorsky rozumeli.

Prvý úspech si Peter Hanzely zapísal v roku 1971 so singlovou nahrávkou Ako tichý dážď, ktorú podľa informácií Martina Jurča nahrala Oľga Szabová. Z mnohých ďalších interpretov, ktorí spievali hity Petra Hanzelyho patria Peter Lipa, Peter Stašák, Miroslav Ličko, Dušan Grúň, Dušan Hlaváček, či Ján Greguš.

Hrajú ho aj súčasní interpreti

Moderátor STVR Martin Jurčo dodal: „Ako akordeonista nahral desiatky skladieb so štúdiovými telesami. Zo spolupráce s Jindřichom Parmom vznikli dva albumy pre Opus Magic Love (1988) a Golden acordeon (1989).“

Jeho pre Slovákov nesmrteľný hit v Slovenských dolinách nahrali aj súčasní interpreti ako skupina Desmod, tak naposledy aj v úprave Pavla Zajáčka a Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu (SOSR).

Foto: archív, STVR - Martin Jurčo, Stanislav Háber
25 50 75 90