Úvod Novinky Osobnosti

Zomrel folklorista profesor Mikuláš Mušinka. Komunisti ho zakázali, pracoval aj ako kurič

Profesor na univerzite v Mníchove musel pracovať doma za trest pre nesúhlas s okupáciou s kravami.

Zomrel folklorista profesor Mikuláš Mušinka. Komunisti ho zakázali, pracoval aj ako kurič
V noci zo štvrtka na piatok 13. septembra zomrel v Prešove profesor mníchovskej univerzity Mikuláš Mušinka. Mal 88 rokov.

Vo vysielaní

Slovenská televízia a rozhlas so zármutkom prijala správu o úmrtí slovenského etnológa a folkloristu Mikuláša Mušinku.

Jeho osobnosť si pripomenie v televíznom vysielaní na Dvojke v sobotu 14. septembra o 13:35 h v dokumente zo série ...pravda si žiadala odvahu a on riskoval a v pondelok 16. septembra o 09:00 h reláciou Svet prišiel do Kurova.

Na Mikuláša Mušinku si zaspomína v národnostno-etnickom vysielaní Rádio Regina v utorok 17. septembra o 18:15 h v Rádionovinách a vo štvrtok 19. septembra o 19:00 h odvysielaním rozhovoru o jeho živote a diele z archívu Slovenského rozhlasu.

Akademik profesor Mikuláš Mušinka sa narodil 20. februára 1936 v Kurove v okrese Bardejov. Od malička sa zaujímal o jazyk, kultúru a špecifiká v spôsobe života rusínsko - ukrajinského obyvateľstva na severovýchode Slovenska. Po maturite (1953) na gymnáziu v Prešove a štúdiu ruského jazyka a literatúry na vysokej škole v roku 1967 obhájil na Karlovej univerzite v Prahe kandidátsku dizertačnú prácu. Pôsobil v rokoch 1960 až 1972 na Filozofickej fakulte Univerzity P. J. Šafárika v Prešove, kde sa zameriaval na výskum folklóru rusínsko - ukrajinských oblastí východného Slovenska, o čom vydával celé série folklórnych prác.

Známy etnológ a folklórista bol po obsadení našej vlasti ruskými okupačnými vojskami v roku 1968 vyhodený zo zamestnania. Musel pracovať v podradných zamestnaniach aj na roľníckom družstve pri kravách, neskôr ako kurič, kým v západnej Európe mu vychádzali knižne vedecké práce.

Najprv ho po roku 1968 vylúčili z komunistickej strany, potom bol nezamestnaný a začala jeho robotnícka anabáza, kým v rokoch 1972 až 1990 mu v západnej Európe, USA a Kanade postupne vydali päť kníh a viac ako 150 vedeckých štúdií, vedecko-populárnych článkov a recenzií.

Zakladateľka národnostného vysielania v Slovenskej televízii Ľuba Koľová k jeho úmrtiu povedala: „Odišiel najväčší folklorista, akého som poznala."

Prácu Mikuláša Mušinku si cenili aj v zahraničí. Od roku 1991 sa stal docentom a od roku 1995 profesorom na Ukrajinskej slobodnej univerzite v Mníchove. Od roku 1990 mohol opäť začať učiť na prešovskej univerzite a slobodne publikovať, keď mu opäť začali vychádzať knihy a jeho bibliografia dosiahla viac ako dve tisíc odborných statí. O folklóre Rusínov a Ukrajincov na Slovensku viedol dlhodobo výskumy, bol pri zrode folklórnych Svidníckych slávností, ako aj Makovickej struny a tvoril scenáre pre folklórny súbor Kurovčan.

Posledná rozlúčka s profesorom Mikulášom Mušinkom bude v pondelok 16. septembra o 11:30 h v Dome smútku v Prešove.
25 50 75 90